A hét kérdése

Mit szól Angelina Jolie lépéséhez? Szabó Tímea válaszol

  • narancs.hu
  • 2013. június 7.

Élet + Mód

Angelina Jolie emlőeltávolításával kapcsolatban sokan megszólaltak már, de vajon mit gondol róla egy magyar politikus? Az LMP egyik alapítóját kérdeztük, aki ma a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Aznap reggel, amikor Jolie cikke megjelent a New York Timesban, egy ismerősöm úgy küldte át, hogy görgessem le a képernyőn az írás elejét, és a szerző nevének megnézése nélkül olvassam el. Óriási benyomást tett rám, nagyra becsülöm Jolie lépését, anyaként is át tudom érezni a helyzetet. Emberként és külön nőként is elképesztően nehéz lehetett meghozni a döntést, de úgy gondolom, hogy megérte, mert nem csak Angelina személyes életében, de a szélesebb nyilvánosságban is pozitív folyamatokat indíthat el. Nevelő-oktató funkciója nehezen felülértékelhető, egy olyan figyelemfelhívó kampány ez a nők körében, mely azt üzeni, hogy a legsúlyosabb betegségek megelőzésére is vannak megfelelő módszereink, csak élni kell velük. A történet bennem nőként és anyaként is megerősítette az egészséges életmód és a megelőzés fontosságába vetett hitet. Eddig is próbáltam egészségesen étkezni, rendszeresen sportolok, és minden évben majdnem teljes körű szűrővizsgálaton veszek részt. Ezt a jövőben is folytatni szeretném, hiszen a genetikai adottságokon túl az életmóddal is megelőzhetjük a betegségek kialakulását.

false

 

Fotó: MTI – Kovács Attila

Felmerül ugyanakkor azoknak a nőknek a kérdése is, akiknek gazdasági, társadalmi helyzete nem engedi meg, hogy hozzáférjenek a legjobb kórházakhoz, a legkorszerűbb műtétekhez, egyáltalán, hogy fizetni tudjanak ilyen szolgáltatásokért, megelőző műtétekért. Ezért mindenképpen tovább kellene vinni ezt a folyamatot egy olyan irányba, hogy minél szélesebb társadalmi rétegek számára, hátrányos helyzetű és szegény nők számára is reális alternatívát jelentsen. Ez különösen Angelina Jolie-nak lehet egy hiteles feladat, aki az ENSZ jószolgálati nagyköveteként egyébként is elkötelezett a szegénység felszámolása, az elesettek védelme iránt, így a szegénység ezen egészségügyi vonatkozásait is be tudná emelni a kampányba.

Figyelmébe ajánljuk