Most már biztos: nem okoz meddőséget a koronavírus elleni oltás

  • narancs.hu
  • 2022. január 22.

Élet + Mód

Ellenben ha férfiak elkapják a vírust, nagy valószínűséggel rövid ideig csökken a termékenységük.

Sem nők, sem férfiak esetében nem vezet meddőséghez a koronavírus elleni oltás felvétele, állapították meg a Boston University School of Public Health kutatói. A Pfizer, a Moderna és a Janssen oltásokkal kapcsolatosan végzett kutatás semmiféle összefüggést nem állapított meg az oltás és a teherbeesés esélye között – írja az Infostart.hu a MedicalXpress alapján.

Sőt, hozzáteszik:

Épp az oltás teszi lehetővé azt, hogy elkerülhetővé váljon a nemzőképesség átmeneti korlátozódása, amelyet férfiak esetében a koronavírus-fertőzésen való átesés eredményezhet.

„Sok nemzőképes korú ember hivatkozik a termékenységgel kapcsolatos aggodalmakra, mint a oltatlansága okára. Tanulmányunk elsőként mutatta ki, hogy sem férfiak, sem nők esetében sem hat az oltás felvétele a teherbe esés esélyeire azoknál a pároknál, akik természetes úton szeretnének gyermeket. A teherbe esésig eltelt idő oltási státusztól függetlenül nagyon hasonló volt az általunk vizsgált pároknál” – állítja a tanulmány egyik vezető szerzője, Amelia Wesselink epidemiológus kutatóasszisztens professzor.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk