Müller Cecília: Az influenzának is van új változata, erősebb lehet az idei járvány

  • narancs.hu
  • 2022. november 8.

Élet + Mód

A koronavírus pedig úgy tűnik, szezonális lesz.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos  az InfoRádiónak beszélt arról, hogy a koronavírus-rendkívül változékony, és ahogy az irányadó szakmai szervezetek, úgy ő is úgy gondolja, hogy ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni.

Müller szerint télen több megbetegedés lesz, és az is látható, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, felfelé ívelő folyamat kezdődött nemcsak a szokásos légúti vírusok, hanem a koronavírus esetszámait illetően is. Elmondta, hogy szeptember környékéb főleg a gyerekeket érintette a betegség, most viszont újra elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is.

A koronavírus elleni oltásokról azt az információt adta, hogy kampányszerű vakcinázást már nem szervezenek, de bárki kérheti az oltást a háziorvosoktól és az oltópontokon. 

Müller azonban elsősorban most nem a koronavírus, hanem az influenza veszélyeire hívta fel a figyelmet, ugyanis a háziorvosok,

gyermekháziorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet.

Mivel az influenzacírus is nagyon gyorsan változik, a mostani variánssal szemben nem vagyunk védettek, így sok fertőzést okozhat. A védőoltást ezért Müller Cecília javasolja a veszélyeztetett csoportoknak, például a 60 éven felülieknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a kismamáknak is, valamint munkájuk miatt az egészségügyi és szociális dolgozóknak. Az influenzaoltásról tudni kell viszont, hogy csak a rizikócsoportokba tartozók számára térítésmentes.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.