Ha idén mégis külföldön nyaralnánk

Élet + Mód

Bár a járvány lecsengőben van, több kedvelt nyári célországban nő a fertőzések száma.

Magyarországon a napi új koronavírus-fertőzések száma általában tíz alatt marad, a védekezésért felelős operatív törzs is felfüggesztette napi sajtótájékoztatóit. Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy az Európai Unióból, valamint több európai államból korlátozások nélkül be lehet lépni Magyarországra, ami azt jelenti, hogy nagyjából három hónap után beindulhat a külföldi turizmus hazánkban.

De mi a helyzet a magyar turisták kedvelt nyári célországaival? A helyzet a tavaszihoz képest mindenütt jobb, de ettől a járvány korántsem ért véget. A közelmúltban például megnőtt az új fertőzöttek száma Horvátországban: kedden 30 új fertőzöttett azonosítottak.

Horvátországban harmadik napja nő az új fertőzöttek száma

A válságstáb ezért szigorításokat vezet be azokban a megyékben, ahol ismét elterjedt a vírus. Horvátországban pénteken tizeneggyel, szombaton tizenkilenccel, vasárnap tizennyolccal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2317-et. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Ezt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma.

Az uniós tagállamokra vonatkozó beutazási szabályokról ezen az oldalon lehet tájékozódni. Mi ezen túlmenően összeszedtük, hogy a magyarok által kedvelt turisztikai célpontokban jelenleg mi a helyzet.

Ausztria

Ausztria egyike azon országoknak, amelyek a legkorábban nyitották újra a gazdaságukat. A szomszédos állam járványügyi kilátásai a kint dolgozó magyar munkavállalók miatt is fontos, de kedvelt üdülőhely is. Az ország járványügyi állapota stabil, bár az osztrák sajtó jelentése szerint a koronavírus-esetek száma valamelyest növekszik – írja a Privátbankár a Heute.at cikke nyomán. Eddig 17 ezernél is több pozitív teszteredmény született, és közel 700-an hunytak el.

Szlovénia

Az ország kormányának szóvivője, Jelko Kacin pár napja bejelentette, hogy szigorítanak a beutazás szabályain: péntektől feketelistára került Szerbia, Bosznia-Hercegoniva és Koszovó is, ezen országok állampolgárai számára ismét kötelezővé tették a két hetes karantént. A szóvivő tájékoztatása alapján az elmúlt két hétben 26 új esetet regisztráltak, mindene esetben Szerbiából és Boszniából behurcolt fertőzésről volt szó. A friss adatok szerint 13 új esetet regisztráltak az országban az elmúlt 24 órában, ami alapvetően alacsonynak mondható.

Görögország

Görögország több mint egy hete megnyitotta a két legnagyobb repterét, ahol nem tesztelik az utasokat. Az adatok szerint az ország azok közé tartozik, amelyeknek sikerült alacsonyan tartani a járványgörbét, ezért május végén a kormány bejelentette, hogy június 15-től 29 országból – köztük Magyarországról is – mehetnek nyaralni hozzájuk az állampolgárok. Az Ekathimerini című helyi lap szerint hétfőig mindössze 3 287 fertőzést regisztráltak, az azt megelőző 24 órában pedig 21-et.

Turisták a velencei Szent Márk téren 2020. június 12-én.

Turisták a velencei Szent Márk téren 2020. június 12-én.

MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Olaszország

Olaszországban megközelítőleg 35 ezren haltak meg a járvány miatt, éppen ezért idén nyáron nyilván nem lepik el az országot a turisták oly nagy számban, mint általában. Annak viszont lehet örülni, hogy a friss adatok szerint jelentősen csökkent a mortalitás: vasárnapról hétfőre 23-an hunytak el a fertőzés miatt, ami annak tükrében nagy előrelépés, hogy március-áprilisban ezres napi halálozásokról szóltak a hírek. Hétfőn 218 új igazolt esetet jelentettek, az aktív esetek száma 20 ezer fölött volt, 335-tel kevesebb, mint előző nap. Kórházban kicsit több mint 2000 embert ápoltak, intenzív osztályon pedig közel 150-en feküdtek.

Spanyolország

Vasárnaptól megnyíltak a járvány által nagy mértékben sújtott Spanyolország határai is, ahol a járvány következtében 28 ezren vesztették az életüket, a fertőzések száma pedig elérte a 245 ezret, így nagy valószínűséggel idén nyáron az ország turizmusát érintően jelentős visszaesések lesznek, már ami a külföldi látogatottságot illeti. Az El País arról írt vasárnap, hogy növekszik az aktív fertőzések száma, a legtöbb új esetről Madridban (76) és Katalóniában (115) számoltak be, ami az elmúlt időszak és a magas népsűrűség tükrében még így is elmarad a megszokottól.

Nagy-Britannia

Friss hír, hogy Nagy-Britanniában a jövő hét végén kinyithatnak a vendéglátóhelyek. Amellett, hogy Nagy-Britannia is kedvelt turisztikai célpont a magyarok körében, számos magyar származású munkavállaló is él a már nem uniós tagállamban.

Boris Johnson miniszterelnök a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az új fertőzések száma 2-4 százalékkal csökken naponta. A krízis az országot is elérte, ugyanis március végén, április elején a napi mortalitás több alkalommal is meghaladta az ezret, és volt, amikor háromezer embert kellett kórházba szállítani. A halálozás a közelmúltban napi 200 alá csökkent, és 400 beteget vettnek fel koronás tünetekkel az egészségügyi intézmények. Több mint 300 ezer fertőzést mutattak ki összesen, és a halálos áldozatok száma meghaladta a 42 ezret, így Európában a járvány Nagy-Britanniát sújtotta a leginkább.

(Borítóképünön: Krk sziget régi halászfalujának távlati képe és kavicsos strandja az Adria partján 2011. szeptember 9-én. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.