„Tanuljatok, ne akarjatok közmunkások lenni!”

  • narancs.hu
  • 2016. október 17.

Élet + Mód

Magyarországon ma 140 ezer gyereket bármikor elvehetnek a szüleitől, csak azért, mert szegények. Az SOS Gyermekfalvak szerint van más megoldás. Videók a világnapra.

„Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői hálózata mellett családmegerősítő programot is fenntart, ahol azokat a családokat próbálja talpra állítani, ahol nagy a kockázat, hogy a szegénység miatt elvehetik a gyerekeket szüleiktől. Bár a jogszabályok szerint egy gyereket sem lehet kiemelni e miatt a családjából, a szegénység és annak következményei mégis vezető ok a családok szétszakításánál – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója az MTI-nek. – A megelőzésre és a családokat támogató programokra nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a gyerekek elvétele helyett.”

Az SOS programjában a családok baromfit kapnak, az SOS mentorálásával pedig megtanulnak önállóan gazdálkodni. A gyerekek fejlesztő- és szabadidős foglalkozásokon vesznek részt, a szülők jogi és pszichológiai segítséget kapnak. Cél, hogy a programban részt vevő családok legalább 70%-a 2 éven belül önállóan, veszélyek nélkül tudjon gondoskodni gyermekeiről.

A szegénység elleni küzdelem világnapján kisfilmekben mutatnak be ezen családokból párat.

Az özvegy, dolgozó férfi egyszerre apa és anya szerepben:

Ildikó nyolc osztályt végzett, munkát évek óta nem talál, tisztes szegénységben él három lányával:

Éva egyik lábát karácsony előtt amputálták. 13 éves lánya ápolja:

Figyelmébe ajánljuk