Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a szétválasztott bangladesi sziámi ikreken
Ikrek_top_story_lead.jpg
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által 2019. augusztus 2-án közreadott kép a magyar orvoscsapat által szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről, Rabeyáról és Rukayáról a beavatkozás után Dakkában augusztus 1-jén.

Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a szétválasztott bangladesi sziámi ikreken

  • MTI
  • 2019. augusztus 21.

Élet + Mód

Ezek már kisebb beavatkozások lesznek - közölte a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak elnevezett műtétsorozat fő koordinátora.

Pataki Gergely azt mondta, jelenleg az intenzív terápiás szakasz tart, a további műtétek csak akkor kezdődhetnek el, ha a két kislány állapota stabilizálódik.
A beavatkozások plasztikai helyreállító műtétek lesznek, többek között a koponyaboltozat további helyreállítását végzik majd - tette hozzá.
Közölte: Rabeya egyre jobban van, Rukaya viszont még lélegeztető gépen van, de reményei szerint fel tudják majd ébreszteni a kislányt.
A műtét világújdonságot jelent, és az is egyedülálló, hogy technikai transzferrel egy fejlődő országban végezték el, viszont - amíg mindkét kislány fel nem épül - a műtét csak technikai siker - hangsúlyozta.
Csókay András, a műtétsorozat harmadik fázisának vezetője közölte: a műtétek előtt minden vizsgálat azt mutatta, hogy az egyik kislány veséje csak 11 százalékosan működik, műtét közben azonban „csoda“ történt, mert a vese elkezdett jól működni.

Neked ajánljuk