Kérdések és válaszok

  • Kálmán C. György
  • 2015. szeptember 12.

Első változat

Két riporteri kérdés és miniszteri válasz az elmúlt napokból, menekültügyben – vicces és hátborzongató.

Van elég bajunk, nincs ennek különösebb jelentősége, csak mérhetetlenül jellemző.

Gondoljon bárki bármit a menekülők helyzetéről, a befogadás vagy átengedés menetéről, azt szerintem a kormányon és médiáján kívül mindenki látja, hogy valami – nagyon sok minden – el van rontva. Azok, akik „inváziónak” vagy „népvándorlásnak” gondolják, hogy menekülők ezrei jönnek be az országba, és a legelkeseredettebben ellenzik akár azt is, hogy átmenjenek az országon, egyenesen gyűlölik a menekülőket – még azok is láthatják, hogy ami most folyik, az nem megoldás, szégyenletes és kaotikus.

Fejetlenség, szívtelenség, töketlenség.

Ilyen háttér előtt különösen érdekes, hogy miniszterek mit válaszolnak riporteri kérdésekre. Nézzünk két példát. Az egyik inkább mulatságos, a másik egyenesen vészjósló.

Lázár János sajtótájékoztatót tartott, nagyon sok fontos dolog mellett nyilván elsikkadt az az egyszerű szóváltás, amiről a hvg.hu így számolt be: „Azt mondta, nem tervezik menekültügyi biztos kinevezését. Nem lehet egy embernek adni egy intézkedési monopóliumot, mert nagyon szerteágazó feladatokról van szó – mondta kérdésre válaszolva.”

false

 

Fotó: Kovács Attila/MTI

Őrült mennyiségű miniszteri és kormánybiztos van manapság, a 444.hu még februárban össze is szedte őket, de akkor még nem volt – például – a cirkuszért felelős kormánybiztos kinevezve, és ki tudja, még hány efféle kinevezésről maradtunk le. Most akkor – így utólag – az vált világossá, hogy ezek az emberek mind egyetlen, nagyon konkrét, nem túl bonyolult feladatot látnak el, hiszen „nagyon szerteágazó feladatra” biztost nem neveznek ki, vagy hogy Lázár összevissza beszél. Az utóbbira tippelek: ha valamit és annak az ellenkezőjét egyaránt lehet egy kérdésre válaszolni (hiszen éppen azért is ki lehetne nevezni biztost, mert a feladat „nagyon szerteágazó”), akkor legalábbis gyanús, hogy a válasznak a kérdéshez semmi köze. Lázár érve alapján nemhogy államtitkárokra (abból is van egy rahedli), hanem miniszterekre sem volna szükség – miért is adnánk „intézkedési monopóliumot” egyetlen embernek mindenféle „nagyon szerteágazó feladatok” ellátására?

A válasz helyes fordítása tehát: „Csak.”

A másik eset Balog Zoltán válasza – vagyis inkább visszakérdezése. A magyar állam állítólag befogadott ezer keresztény arab családot, erről eddig senki nem tudott, érthető hát, ha az RTL riportere rákérdezett: miért csak keresztényeket fogadott be a kormány? Balog miniszter a válasz előtt – helyett – visszakérdezett: „Ez probléma önnek?”

false

Félelmetes manőver. Ettől a pillanattól nem az a kérdés, hogy milyen alapon szelektál az állam a menekülők között, hanem az, hogy ez a riporternek (figyelem – nem a nézőknek, akiket a riporter képvisel!) miért kérdés egyáltalán. Az kerül a középpontba, hogy a megszólított, „ön” miért teszi fel ezt a kérdést, miért így gondolkodik – ne adj’ isten, mik a hátsó szándékai. Nem a diszkrimináció lesz a lényeg, hanem az a személy, aki erre felhívja a figyelmet, vagy egyáltalán: szóba meri hozni.

Hogy egyébként mi a probléma, azt egy Facebook-posztban szépen megírta a TASZ; de az, hogy személyében visszatámadja a miniszter a kérdezőt, legalább olyan bicskanyitogató „válasz”, mint Lázár hablatyolása.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.