Aroy-Thai

  • ételhordó
  • 2015. szeptember 4.

Ételhordó

Nyers rák csípős szósszal és mindig mosolygó, sűrűn hajladozó ázsiai asszonnyal.

A gyorsbüfé nem születik, hanem a semmiből bújik elő, és egyszer csak ugyanúgy eltűnik a föld színéről. Ehhez képest megkülönböztetett figyelemmel kísértük a Petőfi Sándor utcában, a Pilvax köz sarkára épülő bejzlit, mert csak nem akart megnyílni, pedig pofára már április tájékán késznek látszott. Lassan arra gondoltunk, hogy a cucc hátterében valami ingatlanpanama állhat (mégiscsak az V. kerületben vagyunk), ám mire felbéreltünk volna egy oknyomozót, valahonnan csak előkerült az „open” tábla. Ugyanakkor világossá vált az is, hogy minden látszat ellenére nem gyorsbüfével van dolgunk.

Noha a kajáspult (a krómozott rudakkal, tálcahegyekkel stb.) uralja a szerény, de ízléssel berendezett egyetlen helyiséget, és a dekoráció java is ételes képekből áll, egyetlen fogás sem kelleti magát a hőálló üveg mögött. Grillcsirke-melegítő lámpák sem világítanak. Igazából nem is pult ez, hanem konyha, csak a mögöttes történésekből nem sokat látni.

false

Kiszolgálás is van. Angolul (vagy mutogatva) értethetjük meg magunkat a mindig mosolygó és sűrűn hajladozó ázsiai asszonnyal.

Elsőként a kung shae nam pla nevű előételt próbáljuk ki (2250 Ft), nyers rákot ígér csípős szósszal, fokhagymával és káposztával. Azt ugyan nem tudjuk eldönteni, hogy a rák valóban nyers-e vagy főtt, ám annyi szent, hogy ilyet még soha nem ettünk. Nyilvánvaló lehetetlenség, mégis olyan frissnek érezzük, mintha valami tengerparti halászfaluban tanyáznánk, de ha párhuzamba kéne állítanunk valami európaival, akkor a csehek hagymás-ecetes szafaládéja, az utopenec ugrana be elsőre.

A tom yum kungról (csilis, kókusztejes gombaleves rákkal – 850 Ft) meg az, hogy nem beugratás: kánikulában nincs jobb egy baromi csípős, forró levesnél. Igaz, az első falatok után majd’ meghalunk, ám ahogy haladunk előre, egyre inkább előjönnek a fantasztikus ízek (merthogy nem csak csíp), a legvégén pedig a regenerálódás, felfrissülés, újjászületés, ahogy tetszik.

Főételként kang keaw want kérünk csirkével (zöld curry, kókusztej, cukkini, bambuszrügy kombináció választott hússal – 1850 Ft), ami viszont jól ellensúlyozza a leves vulkáni hatásait. A kókusztej és a zöld curry remekül egészítik ki egymást, bár a legnagyobb meglepés maga a csirke, szinte elolvad a szánkban.

Nem úgy, mint a kai man kai tod (1550 Ft), ami a csirke rántott (vagy ahogy a kínai büfékben mondják, „illatos-omlós”) változata. Ez jóval fáradtabbnak tűnik, bár még így is több hosszt ráver a kínai rokonra. Nem beszélve a mellé adott gyömbéres rizsről, ami önálló fogásként sem vallana szégyent.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.