Tartalom

(2015-08-19)

Publicisztika
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Leplezetlenül

Kivágták a közmédia vezérigazgatóját, Szabó László Zsoltot, vagyis nem, ő beadta, így akartuk írni.

Egotrip
Belpol

Hajléktalanok egészségügyi ellátása

Belpol

Kívül tágasabb

A kórházak sokszor nem tudnak mit kezdeni a kezelésen átesett, de még ápolásra szoruló hajléktalanokkal. Akad, akit csak úgy kitesznek az utcára, de ha a fedél nélkülinek szerencséje van, nem marad magára. A kevésbé szerencsések meg el sem jutnak a betegfelvételig.

Orbán és a hatalom egysége

Belpol

Maguk között

Országgyűlési képviselők korábban soha nem tapasztalt arányban kapnak kormányzati megbízatásokat, újabb bizonyítékként a hatalommegosztás elvének szisztematikus kiüresítésére.

Miért olyan csöndesek az egyházak menekültügyben?

Belpol

Felebarátság

A Magyarországon jelen lévő főbb vallások tanításai a menekültek iránti szolidaritásra biztatnak, az egyházak mégis vonakodnak fellépni a kormány gyűlöletkampányával szemben.

Külpol

Németország és a menekültek

Külpol

A hallgatás spirálja

A német szélsőjobb rákapott a vér ízére: idén már több mint kétszáz támadás ért menekülteket. Bár a többség még a menedékkérők pártján van, de sokan mondják, hogy jobb lenne, ha nem jönnének már.

Színház

Interjú

Színház

„Négykor kelni, estig dolgozni”

Homonnay Gábor jelmezkivitelező és -tervező

A kémben Melissa McCarthyt bújtatta spionjelmezbe, az új Ridley Scott-filmben pedig Matt Damonre forrasztott űrruhát. Az Emmy-díjas Homonnay Gábor egyre több amerikai filmben dolgozik, de nem biztos, hogy menne Hollywoodba.

Interjú

Színház

„Hiszek a pátoszban”

Szikora János rendező

A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött, autentikus helyszínen, István (2013) és László (2014) után immár harmadik alkalommal koronáztak Árpád-házi királyt, ezúttal Könyves Kálmánt – mindhárom alkalommal a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának rendezésében.

Zene

Musical

Zene

Az ész a fontos

Mohácsi János Hair-rendezése

Ha az egykori, 1968-ban bemutatott színpadi darab, azaz a musical eszmei-forradalmi mondandóját várjuk, az nem lesz.

Sziget

Zene

Lara Croft gitárral

Halestorm

Az amerikai hajmetál, vagyis a 80-as évek legsikeresebb rockzenei alzsánere 1991. szeptember 24-én, a Nirvana Nevermindjával kapta be a halálos vírust.

Sziget

Zene

Amikor a lélegzet is

Future Islands

A viszonylag friss és izgalmas zenei produkciók közül elég kevéssel lehetett találkozni az idei fesztiválon, de a Future Islands kétségtelenül ilyen volt.

Sziget

Zene

Ha áram van

Foals

Áradó harmóniák, bombasztikus dallamok, személyes, filozofikus, nosztalgikus dalszövegek, a rocktörténet kies bugyraiból építkező zenei világ – ez volna a Foals, amely amióta világ a világ, megosztotta az amúgy a rockzene veleszületett manírjait jól toleráló koncertlátogató közönséget.

Kalandjaim a Szigeten

Zene

„Veszek neked pisitölcsért”

Amikor Robbie Williams megkérte, üvöltsenek előbb a harminc alattiak, majd a felettiek, és az utóbbiak – akiknek kórusához én is tartoztam – cincogása alig hallatszott, kicsit igaznak kezdtem érezni a barátnőm felvetését, hogy tudniillik én leszek a fesztivál Medveczky Ilonája. A díva később, a mobilvécében is eszembe jutott.

Musical

Zene

Megszólalásig

Boublil–Schönberg: A nyomorultak

Úgy lehet, a 24601-es számú, feltételesen szabadlábra helyezett touloni rab történetét a hideg mérlegelés éppoly musicalidegennek ítélhetné, mint azt a T. S. Eliot-versválogatást, amelyet macskának beöltözött felnőtt férfiak és nők adnak elő.

Interaktív
Film

Film

Oda Buda!

Török tévésorozatok

Ismét itt a török uralom – most a tévében. De szappanoperák-e a török sorozatok? És mi a Szulejmán sikerének a titka?

Lokál

Interjú

Lokál

„A tájépítészet mindig a politika eszköze volt”

Szohr Gábor és Tihanyi Dominika, az Újirány tervezői

15 éve kezdték a Millenáris Parkkal. Miután megfordultak Wermer András félelmetes dolgozószobájában, jöttek a kis költségvetésű munkák, a külföldi bemutatkozás, a Zsolnay Negyed és a magyar valóság, a Teleki tér és a közösségi tervezés. A tájépítészet határait feszegető csoport tagjaival beszélgettünk.

Tudomány

Dobos János kalandos élete

Tudomány

A Kék fény vagánya

Idén lenne 80 éves Dobos János rendőr ezredes, ezért a Magyar Bűnüldözők Szakmai Egyesülete 2015-öt a „XX. század második felének egyik legnagyobb kriminalistája és oktatója előtt tisztelegve” Dobos János-emlékévnek nyilvánította. A nyomozótiszt alakja elsősorban az idősebbek számára lehet ismerős, ő volt az első rendőr tévésztár Magyarországon.

Gasztro
Ételhordó

Ételhordó

Aroy-Thai

Nyers rák csípős szósszal és mindig mosolygó, sűrűn hajladozó ázsiai asszonnyal.