Escobar

  • kertész lesek
  • 2015. május 22.

Ételhordó

A Bálna gyomrában jártunk.

„Hogy ne legyen annyira kínos az üresség, a földszinti üzletek folyosóra kinyúló, tágas kirakatait kézműveseknek adták ki ingyenes használatra. Még a rezsit sem kell fizetniük, úgy világítanak, hogy a folyosói lámpákat az üzlet felé fordítják. A bolt belső része nejlonfóliával van letakarva. Ruha-, ékszerkészítő és egy kis galéria »üzemel« itt, de akikkel beszéltünk, azt mondják, még ingyen sem éri meg itt lenni, hiszen forgalmuk gyakorlatilag nincs” – írtuk tavaly ősszel a Bálnáról (Benn kong, Magyar Narancs, 2014. szeptember 25.), mégsem lepődtünk meg, hogy a jó idő beköszöntével mintha megváltozott volna a felállás. Noha továbbra sem tűnik reálisnak, hogy egy itteni üzletben tolongjanak a vevők, a hányatott sorsú építménynek van egy olyan adottsága, mely kétségkívül páratlanná teszi. A Dunára néz. Lehet, hogy az ékszerkészítőknek, a kis galériáknak ingyen sem éri meg, a vendéglátóiparnak annál inkább, hiszen a parti terasz több mint versenyképes produkció.

false

A Boráros tér felől érkezvén úgy tűnik, hogy itt az italozásé a főszerep. Ennek ellenére, amikor az első teraszon meglátjuk: „kézműves sörök”, az olyan, mintha pofonvágtak volna. Ám kicsivel beljebb, az EscoBar néven futó helyen már Fish and Chips felirat fehérlik a palatáblán, és van nekik szerény étlapjuk is – a harsány ajánlat mellett főleg pizza meg főtt tészták.

Leves egyáltalán nincs, és ha a pizzát nem is, de a bruschetta „Escobart” (950 Ft) kipróbáljuk. Hiba. Mert hiába a középszernél valamivel izgalmasabb paradicsomos-fokhagymás-oregánós-bazsalikomos öntet, ha a „kenyér” nemcsak hideg, de szivacsos még a szélén is, pedig ott épp kellemesen égettnek (ropogósnak) látszik. Viszont a fish and chips (1790 Ft) miatt kár aggódunk. Igaz, a krumpli csak az átlagot hozza, de a bundázott halról a legjobbakat mondhatjuk. Különösen örvendetes meglepetés a korrekt vörös tonhal steak (3490 Ft), a kevert friss saláta (890 Ft) valóban friss, és a sajttorta is megjárja (490 Ft). Ezzel együtt, ha egy átlagos helyen ücsörögnénk, legfeljebb azt mondanánk, elmegy, és már távozás után elfelejtenénk az egészet. De mivel a napsütés és kilátás gyakran többet ér száz konyhafőnök ajánlatánál, az EscoBart megjegyeztük magunknak.

Figyelmébe ajánljuk