Tartalom

(2015-05-07)

Snoblesse
Kis-Magyarország
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szívóágon

Mielőtt a kokainfogyasztáson kapott két válogatott kajakosunk ellen indult elég hülye, viszont gonosz és képmutató sajtó- és egyéb kampány hozzászólói teljesen belerévednének önnön morális felsőbbrendűségükbe, s e „jogos felháborodás”, valamint a nemzet becsülete, nemkülönben a magyar ifjúság közelgő megpimpósodása miatti aggódás szomatikus tüneteket idézne elő szervezetükben (ú. m. szemrángás, reflux, vizelettartási problémák), kíséreljük meg a problémát tárgyszerűen megközelíteni.

A szerk.

Az utolsó zsetont még Orbán Viktorra!

Az Omega együttes nevű szórakoztatóipari vállalkozás utoljára 1977-ben állított elő a maga kategóriájában magabiztosan versenyképes könnyűzenei terméket; az Időrabló című bakelitkorongra nyomott hanglemezt.

Publicisztika

Csűrös Miklós

Publicisztika

Észvesztőhely

Matolcsy György „tudományos műhelye” a Collegium Budapest helyén

A 2010-es forradalommal együtt jár a szellemi őrségváltás is, amit olyan új intézmények jeleznek, mint a Nyelvstratégiai Intézet, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a Veritas Történetkutató Intézet vagy a Magyar Művészeti Akadémia. Ezek bőkezű állami támogatásból már meglévő intézményekkel párhuzamosan működve képviselik a kormány „polgári értékeit”; egyik ismérvük gyakran egy reprezentatív ingatlan.

Külpol

Nepál

Külpol

Fátum és remény

Afganisztán mellett Nepál a világ legszegényebb, Afrikán kívüli országa. Nyilván segítene, ha nem volna egyszersmind a világ egyik legkorruptabb országa is, de a lendületes gazdasági fejlődésnek akkor is hiányoznának a feltételei.

Választ az Egyesült Királyság

Külpol

Majd az öregek

Amikor ez a cikk nyomdába megy, még nem tudjuk, hogy a Konzervatív Párt vagy a Munkáspárt szerzett-e többséget május 7-én. De bárki nyer is – miért nyer? S mit tehet akkor, ha egyedül nem alakíthat kormányt?

Belpol

Interjú

Belpol

Lehet falat építeni, de nincs túl sok értelme

Hárs Ágnes migrációkutató, a Kopint-Tárki vezető kutatója

Angliától Magyarországig egész Európában fellángolt a vita a menekültekről és a bevándorlásról. Mit lehet kezdeni a menekültekkel, és hasznunkra lehetnek-e a vendégmunkások? Hova vezethet a teljes tiltás, és mire megyünk a legújabb nemzeti konzultációval?

Film

Film

Film

Apák és fiúk

Jim Mickle: Rideg világ (Cold in July)

Kelet-Texas, 1989. Richard Dane-t azzal ébreszti neje a kisvárosi éjszakában, hogy betörőjük van.

Könyv

Könyv

Könyv

A kispolgár lelkében

Michel Houellebecq: Behódolás

Meglepne, ha az olvasó nem találkozott volna a francia megjelenés óta közölt ismertetők valamelyikével. Valószínűleg tisztában van a regény alapötletével vagy legalábbis azzal, hogy a szerző valamiképp az iszlám térhódításával, a liberális multikulturalizmus és a felvilágosodás Európájának elenyészésével foglalkozik. Bizonyára arról is értesült, hogy botrányos íróról van szó.

Interaktív

A Tidal-sztori tanulságai

Interaktív

Rövid út lefelé

Március végén a legnagyobb angolszász popsztárok saját szolgáltatással robbantak be a formálódó streamingpiacra. A kísérlet pár hét alatt kudarcba fulladt.

Rádió

Interaktív

Nem csapják le

Aktivisták a Klubrádióban

Habár ez az év újfent azt bizonyította be, hogy az „újkori” május 1-jéknek viszonylag korlátozott közük van a valósághoz, s a munka ünnepe mint egy kifújt tojás, tartalom nélküli héjként bármikor beroppanhat – azért voltak még néhányan, akik igyekeztek komolyan venni az eredeti elhatározásokat is.

Zene

Opera

Zene

Nápolyi

Verdi: Luisa Miller

„Ez minden idők legforróbb szerelme volt” – hangzik a sokak ajkán megfordult hajdani táncdal kezdősora, melyet bár G. Dénes György írt, azért az Ármány és szerelem tragikus sorsú szerelmespárjáról is okvetlenül elmondható lenne.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Megengedem magamnak, hogy hibázzak”

Dan Perjovschi képzőművész

A bukaresti illetőségű művészt egy magyar kurátor vitte ki Velencébe, azóta összefirkálta már a világ egyik vezető múzeuma, a New York-i MoMa falait is. Most a Dohány utcai Hátsó Kapu kirakatában láthatjuk munkáját az Off-Biennále keretében.

Kiállítás

Képzőművészet

Vivát Szalon, avagy a három V

Itt és Most – Nemzeti Szalon a Műcsarnokban

Pillanatig sem hiszem, hogy legendássá tehetem a V betűt, különösen nem a valaha volt T-k ragyogásának fényével szemben, de végtelenül leegyszerűsítve a helyzetet úgy látom, a Nemzeti Szalon rendezése és léte, valamint jövendője körülményeinek leírásához a három V: voluntarizmus, véletlen, vereség alkalmas a leg­inkább.

Színház

Interjú

Színház

„Nem kell az arcom”

Székely B. Miklós színész

Fájdalmasan őszinte arccal, a túlélés zsigeri ösztönével nyújtja alakítás nélküli jelenléteit filmen és színpadon. Született renden kívüli, most éppen a Katona József Színházban, a Schilling Árpád rendezte Faustban.

Riport

Food Not Bombs Budapest

Riport

Ételmentők

Évente százezer tonna élelmiszer megy a kukába Magyarországon. Több szervezet és mozgalom azon fáradozik, hogy a 100 ezer tonnából lehetőleg minél többet megmentsen, és a szegény emberek asztalára tegye, Ilyen a Food Not Bombs Budapest is.

Lokál

Interjú

Lokál

„Mozgalmat építünk”

Kiss Csaba és Surányi Judit, a Rehab Critical Mass szervezői

Tavaly rendezték meg először a mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott embe­rek felvonulását. A Rehab Critical Mass célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő emberekre. A rendezvényről Kiss Csabát, a kezdeményezés ötletgazdáját kérdeztük, beszéde megértéséhez Surányi Judit volt a segítségünkre.

Tudomány

Földrengés-előrejelzés

Tudomány

Ahol a part szakad

A nepáli tragédia nyomán még fontosabbá vált a kérdés: előre jelezhetők-e a rengések. A tudósok néha a törvény által is kétségbe vont vélekedése szerint nem nagyon.

Gasztro
Ételhordó