Grassalkovich – Hatvan

  • kertész lesek
  • 2016. augusztus 19.

Ételhordó

Lazacsaláta kastély-körítéssel

Ilyenkor muszáj leírni: Hatvant nem azért hívják Hatvannak, mert hatvan kilométerre van Budapesttől. Már akkor ez volt a neve, amikor a kilométer fogalma nem létezett – valamikor a 12. században. Vasárnap, ragyogó napsütésben érkezünk a városba, de úgy látszik, az itt élők ezt pokolként élik meg. Az utcák kihaltak, mintha kijárási tilalom lenne, csak reméljük, hogy a népek az esti rendezvényre készülnek, amit onnan veszünk, hogy az egyik udvarban színpad áll és egy népi együttes hangol. Egy köpésre innen a város legismertebb középülete, a Grassalkovich-kastély, amelyet a névadó (Antal) két körben építtetett: 1754-ben a középrésze, 1763-ban a szárnyai készültek el. Története a 2. világháború után vett tragikus fordulatokat: jöttek a ruszkik, majd a helyi lakosság… 2014-ben Semjén Zsolt az immár felújított épületben megnyitotta a Magyar Vadászati Múzeumot.

false

Neve alapján az éttermet is a kastélyba képzelnénk, ám ennek csak egy melléképületben jutott hely, ami nem baj, mivel teraszáról a kertre látni. Az étlap a „jól ismert hazai ízek” mellett a „nemzetközi konyha válogatott finomságaival” kecsegtet, sőt azt írják: „ezenkívül kínálunk önnek különleges vad- és halételeket is”, ami így, elsőre elég nagy vállalásnak tűnik.

Azonban mindjárt az elején – lazacsaláta mentás borsópürével (2250 Ft) – egyértelmű, hogy komolyan veszik: lazacból az ilyenkor szokásos mutató helyett jókora füstölt szelet fekszik a friss salátán, de nemcsak a mennyiség oké, a hozzávaló püré is első osztályú. Nem lenne bajunk a kakukkfüves, laskagombás szarvasgulyással (650 Ft/csésze) sem, ha csak a levet adnák, mivel kellőképp sűrű és kellemesen csípős, de a gomba is rendben. Csakhogy a hús zsírtartalma erős túlzásnak tűnik, pláne, hogy szarvassal van dolgunk. A kemencés sajt citrusos salátával (1950 Ft) korrekt, ami egy ilyen ételnél a kiváló szinonimája, a gombás vadas raguval töltött palacsinta (1390 Ft) pedig olyan, mint egy megbolondított vadas, zsemlegombóc helyett palacsinta, főtt marha helyett krémes töltelék, a végeredmény mégis nagyon hasonló. Rendes halnak roston sült fogasfilét kérünk karamellizált bébirépával (2950 Ft), és ahogy várható: a köret üti a lényeget, vagyis átlagos hal átlagon felüli kísérővel.

A desszertként tálalt, de önálló fogásként is működő sült túrógombóc (850 Ft) mellől nyugodtan elhagyhatták volna az ún. epervelőt, ami kimondottan rosszat tesz a különben nagyszerű gombócnak.

Figyelmébe ajánljuk