Tartalom

(2015-11-12)

Kis-Magyarország
Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

„A személyzeten kérik számon”

Dr. Molnár Károly pszichiáter

A Merényi Gusztáv Kórházban történtek azonnali vizsgálatát követeli a Magyar Pszichiátriai Társaság. Az elnökük szerint a pszichiátriai ellátórendszer teljes reformjára lenne szükség.

A szerk.

A szerk.

Ilyen nyíltan és egyszerűen

Meghitt ünnepségen emlékeztünk meg a múlt szombaton a felcsúti óvoda fennállásának 60. évfordulójáról, az elhangzott miniszterelnöki beszédből nemcsak a kis lurkók, de a felnőtt bácsik és nénik is sokat okulhattak.

A szerk.

A szerk.

Ha nem jönnének

A napokban újabb, több tízezres menekülthullám érkezik a horvát–szlovén határra, miután véget ért a görög komphajósok sztrájkja. Épp ideje, hogy megint jöjjenek, hogy megint mutathassa az M1 az áradatot, és ily módon képekkel is igazolva legyen Orbán Viktor miniszterelnök úr állhatatos küzdelme Magyarország és Európa szabadságáért. Jöjjenek csak, hogy megint ez töltse be a mindennapokat. Mert ha nem jönnének, akkor talán sokan, a kelleténél többen tennék föl a kérdést elébb maguknak, aztán a szomszédjuknak, aztán az utastársaiknak a buszon, vonaton, hogy hát tulajdonképpen mi is történik a mi hazánkban.

Publicisztika

Koritár Zsuzsanna

Publicisztika

Lepel alatt

Leállítható-e még Paks 2?

Földtani vizsgálat, telephely-engedélyezés, eszközbeszerzések, vállalatirányítási rendszer – néhány azok közül a tételek közül, amelyekre az Energiaklub adatigénylése szerint Paks 2 építésére, a két új atomerőművi blokkra költ idén a magyar állam.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

November elején

Mindenszentek. Minden meccsre, hazaira, kimegy K. Dezső. Előtte kortyok a pálinkából, meg ne fázzon. Késésben van – költőtársával találkozik az Éva Sörözőben (miért Éva minden női nevű söröző?). De lehet, hogy Bözsi presszó, mostanában nem emlékszik.

Belpol

Belpol

A várakozás izgalmai - Az adóhivatal legújabb átalakítása

Államtitkár áll az ismét kétszintűvé váló adóhatóság élén; eddig nagyjából ennyi derült ki a kormány NAV-val kapcsolatos terveiről. Az adóhivatal átalakítása alapvetően szakmai kérdés, ám a kormánnyal szembeni bizalmatlanság és a feltűnő titkolózás bizonytalanságokat okoz – nem csupán a NAV-on belül, de a piacon is.

Külpol

Jelentés az iraki Kurdisztánból

Külpol

Az álmok kapujában

A menekültáradat kútforrásánál, Irak romjai közt jártunk, ahonnan már mindenki elmenekült – akinek volt rá pénze. Csak a háború maradt itt, a harc az 55 milliárd tonna olajért, szebben mondva Kurdisztán születéséért.

Film
Színház

Színház

Színház

Már készül a te jövőd

Pintér Béla és Társulata: Fácántánc

Bíznak a szép jövőben, dalolják. S hogy 1695-ben vagyunk, nemrég vertük ki német segítséggel a törököt. Megint keresztények lettünk, de mennyire, bár a fejeken pusztán megszokásból még ott van a turbán és a fejkendő.

Zene

Opera

Zene

Égő csipkebokor

Fekete Gyula: Egy anya története

Az Operettszínház opera-előadása a Zeneakadémián, a nyári Miskolci Operafesztiválon megtartott ősbemutató nyomában: az intézményi együttműködés és a műfaji elegyedés igazán tiszteletre méltó példáját kínálta Fekete Gyula Andersen-operájának első budapesti előadása.

Lemez

Zene

Kőkeresztek szomszédjai

With The Dead: With The Dead

Megnyugtató, otthonos érzés, amikor a hallgató már az egyébként egészen remek promófotókra pillanatva pontosan tudja, hogy mire számíthat: ezeken három, már nem fiatal, ám annál fessebb, feketébe öltözött angol úriember látható papi gallérban és hulla­sminkben, valamint kereszttel és füstölővel a pszichedelikus püspöklilában világító háttér előtt.

Határok nélkül

Zene

Négy új blueslemez

A tradicionális blues továbbra is a nagy öregek terepe, a fiatalok inkább a határok ledöntésén fáradoznak.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Szobák kilátástalansággal

Emlékek a pécsi magasházról

„A magasház tetejéről a legszebb a panoráma, mert onnan nem látszik a magasház.” Állítólag ez a mondás járta Pécsett, amikor megépült a gyűlölt-szeretett és viszonylag gyorsan szomorú véget érő huszonöt emeletes monstrum. Ugyan az igazi vég, a bontás csak jövőre kezdődik, ha minden igaz, lényegében már huszonöt éve, amióta kiköltöztették a lakókat, halott ez a ház.

Képzőművészet

Miért nem kapják el a műtárgyhamisítókat?

Képzőművészet

Képzavar

Becslések szerint az éves műtárgyforgalom 10–30 százaléka hamis képek eladásából jön össze. A hamisítás önmagában nem bűntény, a csalás pedig ritkán bizonyítható.

Tudomány

Irány a Mars!

Tudomány

Nem épp a mi esetünk

A vörös bolygó már jó ideje alapos megfigyelés alatt áll, és sokan fantáziálnak záros határidőn belüli betelepítéséről is. De erre, úgy tűnik, még várni kell egy kicsit.

Gasztro
Ételhordó