Könyv bár

  • ételhordó
  • 2015. április 23.

Ételhordó

Milyen lehet A szürke ötven árnyalata menüben?

„A könyvek és a gasztronómia iránti olthatatlan vonzalmunk hívta létre ezt az éttermet, ahol mindkét szenvedélyünknek hódolhatunk. Érezted valaha egy jó írás olvasása közben a megírt ételek zamatát a szádban?” Ezzel a felütéssel csábít a Könyv bár a Klauzál tér szomszédságában, a Dob utcában. Az már a mi bajunk, hogy barátságtalan időjárás miatt legfeljebb Dosztojevszkij teázó ördögei ugranak be, csupa vacak íz.

false

Szerencsére odabent már szó sincs erről. Modern, nem különösebben emlékezetes bútorok, valamint könyvek, könyvek és könyvek, de ne gondoljunk se hangulatos antikváriumra, se a szokásos áruházra. Mintha az IKEA rendezte volna be valamelyik szocialista nagyüzem szakszervezeti könyvtárát – ami a gyűjteményt illeti, Moldovától a Szovjetunió alkotmányáig, az 1975-ös Ki mit gyárt?-tól az Új magyar lexikon pótkötetéig elég jellegzetes a felhozatal.

Az ételek viszont egyáltalán nem a 1970–1980-as évek üzemi konyháit juttatják az eszünkbe, noha így lenne kerek. Helyette most éppen Gulliver utazásait kínálják menüben, de volt már A szürke ötven árnyalata, Vuk és Amerikai psycho meg Sörgyári capriccio is. Szindbád szerencsére nem volt.

Persze nem kell ezeket túlságosan szigorúan venni! Csupán kedves gesztus, semmi több. A mostani Gulliver menüben például „soktányéros” édesburgonya-levest (1190 Ft) és „fürjlakomát” (2990 Ft) kínálnak az „óriások földjéről”, ez a valóságban úgy néz ki, hogy a levest kancsóban hozzák egy kistányérral (à la Lilliput), a fürj pedig egy bazi nagy pulykacomb, nem is két-, háromemberes adag. De a lényeg, hogy a mustárban megsütött hús kitűnő, a rakott krumplira emlékeztető köret és a leves is.

De à la carte sincs ok az aggodalomra: a tortillás kukoricaleves (790 Ft) jó felvezető a cvekedlis, körtés kacsamellhez (2290 Ft), ami aztán mindent visz. És persze jó a desszert, az ún. csupacsokis szelet is (990 Ft), de a végén azért van egy kis hiányérzetünk. No, nem az ételektől, azokkal nincs semmi baj. Inkább attól, hogy ha már úgy alakult, hogy a külsőségekben nem a szakácskönyvekre helyezik a hangsúlyt, akkor talán meg kéne oldani azt is, hogy az irodalom ne csak dekorációként, a már említett kedves gesztusként legyen jelen.

Figyelmébe ajánljuk