Tartalom

(2014-06-26)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Titkok könyvei - Vadászvilág Magyarországon - 2. rész

Korábban az elvtársaktól a polgártársakig követtük nyomon a magyarországi politikai és gazdasági elit vadászatait. Mindkét csoportra jellemző, hogy tagjai térítésmentes vadászatok vendéglistáin szerepelnek - de milyenek is ezek a "csapatépítő tréningek", és van-e alapja a közvagyon károsítására vonatkozó, újra és újra felmerülő vádaknak?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lépéshiba

Szombati küldöttgyűlésén az Együtt - Korszakváltók Pártja három társelnököt választott és létrehozta a szervezet belső parlamentjét, az Országos Politikai Tanácsot (OPT).

A szerk.

A szerk.

Több tiszteletet az orális szexnek!

A lengyelországi lehallgatási botrányról lapzártánkkor csak erősödik a benyomás, hogy egyfajta magánérdekből elkövetett puccskísérlet volt, mely során konkrét bűnözők szövetkeztek a kormány megbuktatására egy olyan "újságíróval", akinek eddigi szakmai pályafutása nagyobbrészt titkosszolgálati anyagok kiszivárogtatásából és egyéb provokációk kiterveléséből és végrehajtásából állt össze. A kormányzó Polgári Platform ellenzéke, a Kaczynski-párt a lehallgatásban történetesen ártatlan (vagy legalábbis kedd este annak tűnik) - de most már kormányt akarnak buktatni; politikusai kéjjel hasonlítják a görbén szerzett felvételeket az őszödi beszédhez.

Egotrip

László Géza

Egotrip

Visszajátszás

Morogoro nagy projektje

Morogoro nem egy Lázár Ervin-mesehős, hanem kisváros Tanzániában. Amilyen kicsi, olyan nagy tanulságokkal szolgál cipőgyárának története.

Bán Zoltán András

Egotrip

Noé vendéglője

Kilencedik számla - Borúra derű (és viszont)

- Tisztelt Fizetőpincér uram - kiáltom oda az árnyas lombok alatt megterített asztalom és a Mámor Kiskönyvtárának helyt adó kispolcom tőszomszédságából.

Publicisztika

Báder Tivadar

Publicisztika

A föderalista

Hogyan lesz Junckerből bizottsági elnök?

Egyre valószínűbb, hogy június 27-én Jean-Claude Junckert jelöli bizottsági elnöknek az európai miniszterelnököket és államfőket tömörítő Európai Tanács.

Belpol

400 milliárd laza forint Lázárnak

Belpol

Garázdálkodj okosan!

Lapzártánkkor még tartottak az egyeztetések arról, hogy mi legyen az eddig Vidékfejlesztési Minisztériumnak hívott főhatósággal. Az már biztos, hogy a tárca hatáskörébe tartozó - jórészt európai uniós - források többsége Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezébe kerül. Az úgynevezett agrárvonal, a szakigazgatás pedig Debrecenbe költözik az év végén.

Belpol

Megbízható emberünk - Egy magyar üzleti karrier

Sólyom Sándor üzletembert a 90-es években csalással és hűtlen kezeléssel, tiltott pénzügyi tevékenységgel vádolták, emberrablás előkészítéséért szabadságvesztésre ítélték, de minden viszontagságon átküzdötte magát. Ma már utalványtőzsdét működtet, a Fradi nevével üzletelhet, és két futballklubnak is résztulajdonosa.

Az adókedvezmények igazi kedvezményezettjei

Belpol

Bevallani kínos

Nyilvánosságra hozták a kormányfő, a miniszterek és az államtitkárok adóbevallásának főbb adatait. Többen egymillió forinttal csökkenthették adóalapjukat, feltételezhetően a családtámogatási kedvezménynyel. Vigyázat, demagóg cikk következik!

Külpol

Lehallgatási botrány Lengyelországban

Külpol

Szájfájás

Orosz titkos ügynökök? A lengyel kormány belső ellenfelei? Pénzéhes pincérek és gátlástalan újságírók? Nem tudni, ki volt, de az biztos, hogy számos vezető politikus beszélgetéseiről készítettek valakik hangfelvételeket, amelyeket sorra közöl a Wprost című varsói hetilap.

Zene

Lemez

Zene

Kották a padláson

Jack White: Lazaretto

Legalább egyszer mindenkinél elgurul a gyógyszer - ez történt Jack White-tal is a közelmúltban. 2011-ben elvált feleségétől, Karen Elsontól, és azóta cseppet sem felhőtlen a viszonyuk, ahogy az internetre kiszivárgott dühös e-mail váltásaikból kiderült.

Lemez

Zene

Hideg kövön

Lykke Li: I Never Learn

Annak ellenére, hogy manapság egyre inkább műfajspecifikus lemezek készülnek (sokszor akár egy-egy alkalmi zsáner keretei között), a kizárólag balladákat tartalmazó album mégis olyannak számít, amit bizonyos népszerűség felett nem nagyon mer senki sem bevállalni.

Zene

"Sokan leléptek" - John Lurie zenész, színész, festő

Ő volt Jim Jarmusch legmenőbb korszakának legmenőbb arca, a Florida, a paradicsom és a Törvénytől sújtva underground sztárja, miközben zeneszerzőként és a Lounge Lizards szaxofonosaként is a coolság csúcsait ostromolta. Amióta a Lyme-kór megtámadta, csak a festésnek él: nem szívesen beszél a filmjeiről, de a zenéről és a képeiről annál inkább.

Opera

Zene

Áldozatot hoznak

Gluck: Iphigeneia Tauriszban

A Magyar Állami Operaház igazán megadta a módját Richard Strauss másfél százados születési évfordulójának. Furcsán festhet ez a megállapítás egy Gluck-opera magyarországi ősbemutatójának tárgyalásakor, ám az a helyzet, hogy az Andrássy úti palotában nemcsak Az árnyék nélküli asszony bemutatásával, egy kéthetes Strauss-fesztivállal és egy szoboravatással ünnepelték a német zeneszerzőt, de bizony még az évadzáró Gluck-premierrel is.

Lemez

Zene

A fény felé

Swans: To Be Kind

Harmincegy évvel máig meghökkentő és felkavaró bemutatkozó lemeze, a Filth után talán ideje volna valóban a méltó polcra tenni a Swans munkásságát.

Könyv

Könyv

Könyv

Háború és játék

Farkas Zsolt: Szia

"Magyarországon furcsamód nem jelenik meg nyíltan ez a politikailag vállaltan és öntudatosan elkötelezett irodalomkritikai irány"; "a 'floppy drive' kontra 'hajlékonylemez-meghajtó' [...] típusú esetek még reménytelenebbek"; "meglepő, hogy a lakosság nagyon nagy hányada nagyon régóta a létminimumon és az alatt frusztrálódik folyamatosan, de a nyíltabb-rejtettebb nácoid-uszító vonalra nem vevő".

Film

Film

Film

Hosszú meló lesz

Mundruczó Kornél: Fehér Isten

A burke-i értelemben vett "fenséges" képileg az egyik legnehezebben megragadható fogalom. A paradox módon esztétikai gyönyört okozó borzadály Mundruczó Kornél filmjében váratlan formában érkezik: a kihalt Budapest utcáin lassítva végigszáguldó kutyahorda képében. Az erős nyitójelenet kiszakítja a nézőt a szokott filmbefogadási helyzetből, felidézve azt a zsigeri félelmet, mely az ember alkotta környezet felett a hatalmat újra átvevő természetet látva járja át az embert. Már ezért a szekvenciáért érdemes volt leforgatni a Fehér Istent.

Film

"Ha privát kutya vagy" - Teresa Ann Miller idomár

Hogyan lesz két, Amerika hátsó udvaraiból szalasztott 10 hónapos ebből Hagen, a Fehér Isten fenevada? Mundruczó Kornél filmjének amerikai kutyatrénerével Skype-on beszélgettünk a két sztár - Luke és Body - derűs farkcsóválása közepette.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Beleborzongtak

Rendszerváltók - 1989

Be kell vallanunk, eddig azt hittük, hogy a magyar szabadság napját június 19-én ünnepli az ország azon része, amelyiknek egyáltalán eszébe jut a dolog (azaz a távozó Viktor Silov altábornagy gondterhelt arckifejezése), és amelyik ezentúl szívesen hallgat zenitjükön jócskán túl vegetáló pop- és rockzenészeket a Felvonulási tér repedezett aszfaltján.

Képzőművészet

Képzőművészet

Fogalmatlan prókátorok - I. Építészeti Nemzeti Szalon

100% kreativitás - ezzel az alcímmel nyitott a tárlat a Műcsarnokban. Speciel épp a kreativitás hiányzik az értelmezés minden lehetséges szintjéből. A szerteágazó anyag egyben szomorkás és teljesen időt tévesztett kísérlet a Makovecz-iskola kanonizálására.

Kiállítás

Képzőművészet

Fedetten

Szikszai Károly: Repetitív

Szikszai Károly grafikus, festő, lapszerkesztő, költő kiállítása az első pillantásra meglepi nézőjét: munkáit eddig a Chaim Soutine és/de mindenekelőtt Arnulf Rainer nyomán és igézetében felhabzó izgalom, eksztatikus akarat jellemezte; az elmúlt évtizedben bemutatott rajzai és festményei indulattól szétfeszített tájakat, harsogó jeleneteket rögzítettek olykor igen erős szociokulturális allúziókkal.

Színház

Színház

Színház

Hol a középszer?

Peter Schaffer: Amadeus

A 30-as években még a film másolta a színházi sikereket: amit díjazott a közönség a színházban, gyorsan filmre került, ilyen darabokkal tudta a film saját népszerűségét növelni. Ez már a 20. század végére fordítva van; a közelmúlt Broadway-sikereinek zöme filmadaptáció, s a valaha készült legdrágább színházi előadás is a Pókember. Jelentős része ezeknek a daraboknak zenés, de nem csak musical.

Gasztro
Lélek
Tudomány

Konyhai kémia XLVII.

Tudomány

Több mint tea - A kamilla

Az egyik legrégebben használt és tán a legismertebb gyógynövény. Jótékony hatásai oldalakat tölthetnek meg - de néha nem árt vigyázni vele.

Sport
Ételhordó

Ételhordó

Liget

Karaván sajt kísért az Újlipótban. Csak erős idegzetűeknek!