Ság, meccs, templom, mi, ho szpeirón

  • Kukorelly Endre
  • 2012. július 31.

Ezer és 3

2012. július 26-án este Ipolyság-Sahyban, egy szállodai szobában a Videoton–Slovan Bratislava meccs 2. félidejét nézem. 0:0. Pozsonyban 1:1 volt, mi jutottunk tovább. Magyarok. Összesen kb. hat magyar játékos van a pályán, egy részük a Slovanban. Még a kispadon is Mészáros, Kovac, Sabo, Sebo, Grendel, mit tudom én, hogy magyarok-e. Szarka biztos az. Grendel az Grendel. Grendel Lajossal söröztem a szemközti kocsmában, otthagyom a meccs miatt.


Baromira nem tetszik, hogy ennyi harmadvonalbeli idegenlégióst foglalkoztatnak, ez a trend, majd abbamarad, közepesen mi is tudunk. Ria-ria-Hungária, gajdolják a nézőtéren, ez se tetszik, szebb rigmust is kitalálhatnánk, és mitől Hungária a Paulo Sousa? A pálya szélén néhány szomorú ember álldigál, DUNASZERDAHELY feliratú transzparenst tartanak, a két csapat színes bőrű futballistái mezt cserélnek, ez így, együtt, egyszerre. Szlovákiában/Felvidéken vagyok, próbálom mindennek a báját/abszurditását érezni/élvezni, nem nagyon megy. Irodalmi tábor, a Szlovákiai Magyar Írók Szövetsége szervezése, csomó fiatal, csomó kolléga is, N. Tóth Anikó, Németh Zoltán és Hizsnyai Zoltán, Csehy Zoltán és Polgár Anikó, Garacziék, Mizser Attila, Elek Tiborék. Másnap, reggeli után egy nőt meg egy férfit találok a szobámban, a férfi a csapot szereli, a nő csípőre tett kézzel dirigálja szlovákul. Aztán felém fordulva hosszasan elnézést kér magyarul, és kimegy. A szerelő kisvártatva befejezi, felém fordulva hosszasan elnézést kér magyarul, és kimegy. Ezek akkor magyarok, vagy mi? Mi vagy nem mi? Ha nem magyarok játszanak egymással, unom, ha magyarok játszanak egymással, unom, ha magyarok játszanak nem magyarokkal, izgulok, ez szép és mély dolog. Megvan neked? Ha megvan neked, tudod, miről beszélek, ha nincs, ne próbáld megérteni, én se próbálom. Hogy például most mit csinálok, hogy fájna-e, ha a Slovan légiósai bepréselnének egyet a Fehérvár légiósainak? Fájna. Semmi értelme, ne keress neki. Orbánt mutatják két pillanatig, tapsol, annak van értelme. Számára van értelme. A nemzetközi kupák első körében 4 magyar csapatból kettő simán kizúgott, össz. 1 győzelem, 3 döntetlen. És négy vereség, albán, dagesztáni és szlovák csapatok ellen. A rendezvény a zsinagógában van, délután átsétálok az 1734-ben épült, szép kis barokk katolikus templomhoz. A kapuzatba beillesztették a 13. századi épület oszlopmaradványait. Mise van, fiatal, mosolygós pap prédikál erős palóc tájszólásban, a magvető példázatát mondja. Tudod, Máté 13, 1-23, Márk 4, 1-9, Lukács 8, 5-8: hogy némely magvak az út szélére, némelyek kövek közé, mások tövisek közé, megint mások termékeny talajra hullnak.

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.