A Debreceni Egyetem rektora szerint megtalálták a koronavírus elleni csodaszert, a furmint szőlő héjában van

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Fekete Lyuk

Különös dolgokat állított a rektor a helyi tévében.

Interjút adott a Debrecen Televízió Közügy című műsorának Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, ahol azt állította, hogy kifejlesztettek egy pasztillát, ami elpusztítja a koronavírust.

Szilvássy azt mondta, az egyetem saját fejlesztése "egy kis preventív gumiarábikumba ágyazott, teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiának a tevékenységeként a furmint szőlő héjában sikerült találni olyan flavonoidokat, polifenolokat, amik néhány perc alatt a kornavírust elpusztítják".

Azt mondta, "ennek a lényege, hogy szopogatni kell, egy filmet képez a felső légúti nyálkahártyán, ebbe beleragad minden, baktériumok, vírusok, por, korom, szennyezőanyagok, feltehetően asztma ellen is jó lesz. Ez azt éri el, hogy azt mondja a vírusnak, hogy "üdvözöllek, barátom, foglalj helyet, de onnan már te nem tudsz felállni". Oda beragadt, belekényszerítettem a vírust egy küzdőtérbe, és abban a küzdőtérben flavonoidok vannak, akikre ő úgy néz, mint mi a vírusra, egyszerű molekulák, de feltépkedik a vírus burkát, enélkül nem tud receptorhoz kötődni, egyetlen lehetősége van, a feltétlen megadás, és utána úgy jár, hogy kiköpjük".

A rektor arról is beszélt, hogy a maláriaellenes szerek, mint a klorokin és a hidroxiklorokin szintén hatásos a vírus ellen, azonban mellékhatásként szívritmuszavart okoz, de állítása szerint a Debreceni Egyetem kutatói olyan klorokint tudunk csinálni, ami szív- és érrendszeri szempontból veszélytelen.

Az Index megpróbálta megtalálni a rektor által hivatkozott felfedezésekről szóló tudományos publikációkat, de nem találtak ilyet,

A rektor a lapnak nem kívánt nyilatkozni a felfedezésekről, a Debreceni Egyetem sajtóirodája azonban a lappal csak annyit közölt, hogy az intézményben jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó kutatás is folyamatban van, ezek egyike a klorokin antimaláriás szer hatékony terápiás alkalmazásának pontos meghatározása, a másik az Európa több országában, így Magyarországon már forgalmazott orvostechnikai eszköz növényi alapú gyógyszerré való továbbfejlesztése, amin az intézmény a Mádi Bor Akadémia kutatóegység bevonásával dolgozik.

"Mivel a kutatás és fejlesztés mindkét említett területen folyamatban van, az egyetem ennek részleteiről a vonatkozó nemzetközi tudományos publikációk megjelenését követően ad a nyilvánosságnak bővebb tájékoztatást, a hatásmechanizmust és hatásosságot is részletesen ismertetve" - közölték.

Szilvássy Zoltán kinevezését 2013-ban a szenátus nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis őt javasolta rektornak. Később ő volt az, aki a Debreceni Egyetem díszpolgári címét adományozta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, korábban pedig az MTA-t is hosszasan kritizálta.

Figyelmébe ajánljuk