A Médiatanácshoz és a NVB-hez fordul az „ellenzéki politikai támadások miatt” a közmédia

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Fekete Lyuk

Agyrém. 

A Médiatanácshoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul az ellenzéki politikai támadások miatt a közmédia. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, a Közmédia Választási Iroda elnöke és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hétfőn az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta, „újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba”.

 A magyar baloldal – emelték ki –

„nem először ront rá a magyar közmédiára”

Egyszer fizikai erőszakkal, máskor a társutas média segítségével, de van, hogy politikai nyomásgyakorlással kívánnak beavatkozni a szerkesztői munkába, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az amúgy rájuk is vonatkozó törvényi előírásokat.

„Az, hogy a magyar politikai baloldal ebben a feszült helyzetben ismételten a független média intézményrendszerét támadja, teljes mértékben elfogadhatatlan” – jelentették, ki, felidézve, 2018 decemberében például ćerőszakkal hatoltak be az MTVA székházába, hogy jogellenesen olvassák be a követeléseiket az élő közszolgálati adásban, valamint verbálisan és fizikailag fenyegessék munkatársainkat, illetve a személyiségi jogaikat semmibe véve megfélemlítsék őket”.

„Az agresszióért azóta sem tanúsított megbánást vagy kért bocsánatot kollégáinktól egyik ellenzéki képviselő sem” – hívták fel a figyelmet. Dobos Menyhért és Papp Dániel közös közleménye szerint az elmúlt 24 órában már a harmadik ilyen befolyásolási kísérlet történt. Előbb Ungár Péter (LMP-s képviselő) – aki korábban maga is ott volt a közmédia székházába jogellenesen behatolók között – próbált fenyegetőleg fellépni, később Polyák Gábor követelte az MTVA vezetőjének menesztését, most pedig a baloldal miniszterelnök-jelöltje fordul a külföld felé, a tőle megszokott vehemenciával állítva valótlanságokat a közmédiáról, írták. 

„A választás közeledtével ugyan érthető, de elfogadhatatlan és felháborító, hogy a baloldali ellenzék ismét politikai nyomást akar gyakorolni a magyar közmédiára”

– szögezték le, hozzátéve, „a mi szerepünk azonban egyértelmű és világos: pártoktól függetlenül hiteles tájékoztatást kell adnunk hazánk és a világ legfontosabb eseményeiről minden magyarnak”. Rögzítették továbbá, hogy „a magyar közmédiában egyedül a szerkesztői szabadság határozza meg, hogy mi és hogyan kerüljön a híradásokba”.

„A közmédia rendszere ellen irányuló sorozatos nyomásgyakorlási, beavatkozási kísérletet határozottan visszautasítjuk, egyben annak tényéről tájékoztatjuk a Médiatanácsot, valamint a Nemzeti Választási Bizottságot” – fogalmazott közös közleményében a két vezérigazgató.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk