Az a hülye, aki nem érti! Sajátos módon kért bocsánatot a Pesti Srácok szerzője a mozgáskorlátozottaktól

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Fekete Lyuk

Félreértették a homofóbiáját.

Elnézést kért az Elég az érzékenyítésért, hagyjátok élni az embereket című cikkéért Vésey Kovács László, a Pesti Srácok szerzője. Ez az a cikk, amiben a Coca-Cola elfogadást hirdető #loveislove mottójú plakátkampánya apropóján a szerző kifejtette, hogy nem csak "melegpropagandát" nem szeretne az utcán látni, de arra jutott, ő maga például "tolószékes embereket sem szeretne hirdetéseken nézegetni". És nem azért, mert gyűlöli őket, csak hát mégsem "ugyanolyan természetes tolószékben élni, mint két lábon sétálni."

A habzó kólabotrány ekképp már nem csak a szabad szerelemről szólt, hanem a másságról, elfogadásról úgy általában.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége határozottan elítélte a Pesti Srácok cikkében tett megnyilvánulást, majd feljelentést tett az ügyben.

Vésey Kovács kénytelen-kelletlen így bocsánatot kért. De még hogyan?!

"Természetesen nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célom" – írja magyarázatként. Majd hosszasan azt fejtegeti, hogy "hiszen az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualitást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyermekeinkre veszélyes nyomulásáról".

"Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben."

Ezért a szerző szerint márpedig az a hülye, aki félreértette a szavait, miszerint "őket (a mozgáskorlátozottakat) sem akarjuk nézni". Ez ugyanis szerinte "nem célzottan rájuk (mármint a mozgáskorlátozottakra) vonatkozott".

Az a baj, hogy Vésey Kovács olyan remekül érvel, hogy végül arra jut, hogy nem a mozgáskorlátozottakat nem akarja nézni, hanem úgy értette, hogy a mozgáskorlátozottakat nem akarja nézni.

A mindenkit hülyének kikiáltó bocsánatkérés elé a Pesti Srácok úgymond szerkesztőségi megjegyzést is fűzött. Azt írják, ők a maguk részéről "nem kívántak belefolyni" munkatársuk által publikált írás körül kialakult "polémiába", mert "az újságírás bevett szabályai szerint a nem aláírt véleménycikkek számítanak szerkesztőségi állásfoglalásnak".

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.