Az a hülye, aki nem érti! Sajátos módon kért bocsánatot a Pesti Srácok szerzője a mozgáskorlátozottaktól

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Fekete Lyuk

Félreértették a homofóbiáját.

Elnézést kért az Elég az érzékenyítésért, hagyjátok élni az embereket című cikkéért Vésey Kovács László, a Pesti Srácok szerzője. Ez az a cikk, amiben a Coca-Cola elfogadást hirdető #loveislove mottójú plakátkampánya apropóján a szerző kifejtette, hogy nem csak "melegpropagandát" nem szeretne az utcán látni, de arra jutott, ő maga például "tolószékes embereket sem szeretne hirdetéseken nézegetni". És nem azért, mert gyűlöli őket, csak hát mégsem "ugyanolyan természetes tolószékben élni, mint két lábon sétálni."

A habzó kólabotrány ekképp már nem csak a szabad szerelemről szólt, hanem a másságról, elfogadásról úgy általában.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége határozottan elítélte a Pesti Srácok cikkében tett megnyilvánulást, majd feljelentést tett az ügyben.

Vésey Kovács kénytelen-kelletlen így bocsánatot kért. De még hogyan?!

"Természetesen nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célom" – írja magyarázatként. Majd hosszasan azt fejtegeti, hogy "hiszen az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualitást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyermekeinkre veszélyes nyomulásáról".

"Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben."

Ezért a szerző szerint márpedig az a hülye, aki félreértette a szavait, miszerint "őket (a mozgáskorlátozottakat) sem akarjuk nézni". Ez ugyanis szerinte "nem célzottan rájuk (mármint a mozgáskorlátozottakra) vonatkozott".

Az a baj, hogy Vésey Kovács olyan remekül érvel, hogy végül arra jut, hogy nem a mozgáskorlátozottakat nem akarja nézni, hanem úgy értette, hogy a mozgáskorlátozottakat nem akarja nézni.

A mindenkit hülyének kikiáltó bocsánatkérés elé a Pesti Srácok úgymond szerkesztőségi megjegyzést is fűzött. Azt írják, ők a maguk részéről "nem kívántak belefolyni" munkatársuk által publikált írás körül kialakult "polémiába", mert "az újságírás bevett szabályai szerint a nem aláírt véleménycikkek számítanak szerkesztőségi állásfoglalásnak".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?