Demeter Szilárd: "Csókolom, tetszettek volna jobb pályázatot írni"

  • narancs.hu
  • 2019. május 9.

Fekete Lyuk

Írja a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki egyfős mezőnyben nyerte el a tisztséget.

A hét elején a Hvg.hu közölt részleteket egy birtokukba jutott előterjesztésből, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) fejlesztési koncepcióját tartalmazza. Mint megírtuk, a dokumentum a korábban a belső századvéges körhöz tartozó, Habony ügyintézőjeként emlegetett új PIM-vezető, Demeter Szilárd igazgatói pályázatának kibővített változatának tűnik: Demeter már akkor leírta, hogy a PIM-nek "politizálnia kell és bele kell állnia az európai és magyar értékek védelmébe".

Demeter Szilárd

Demeter Szilárd

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Minderre válaszul Demeter Szilárd a Facebook oldalán azt sérelmezi, hogy olyanok állnak belé most, akik egyszer már beléálltak a főigazgatói pályázata megnyerésekor, mert szerinte a most nyilvánosságra került előterjesztés valójában ezen a dolgozatán alapul. A PIM főigazgatója azzal zárja sorait, hogy

"Egyébként tényleg a helyemen érzem magam, csókolom, tetszettek volna jobb pályázatot írni."

Csak egy kis emlékeztető: az előző igazgató, a kultúrharcban elvérzett Prőhle Gergely menesztése után Demeter Szilárdot Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere bízta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatói tisztségének ellátásával.

Ezt követően Demeter Szilárd megpályázta a főigazgatói állást, amit egyedüli pályázóként, jelentős kormányzati hátszéllel nyert el – erről a hátszélről a 24.hu interjújában is szó esik, melyben Demeter elmondta, kik és mit várnak tőle:

"Kinevezésem előtt Kásler Miklós miniszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel beszéltem."

Illetve:

"Tavaly októberben még századvéges gondolkodóként kaptam a feladatot, hogy elméleti munkaként vizsgáljam meg, milyen lehetőségei vannak a PIM-nek a kortárs irodalmi életben a kormányzati kultúrpolitika horizontján belül. Egy hét alatt végeztem, 2018. október 23-án éjfélkor adtam le az anyagot. A la carte menüt vázoltam fel, ami olvasható a PIM honlapjára kitett programomban."

Arról egyébként, hogy szerencsés-e politikai hátszéllel a PIM élére kerülni, megkérdeztük – nem sokkal kinevezése után – az előző igazgatót, Prőhle Gergelyt is, aki szintén nem nélkülözte (akkor még legalábbis) a fideszes támogatást.

Magyar Narancs: Ha én azon gondolkoznék, hogy elindulok a pályázaton, és azt látnám, hogy azon a kiíró minisztérium államtitkára lesz a vetélytársam, valószínűleg én is visszalépnék.

Prőhle Gergely: Nem láttam korábban sem akkora tülekedést. Az intézményvezetői felelősségvállalás többet kíván annál, mint hogy valaki jó szakember legyen. Minden tiszteletem a kiváló muzeológusoké és irodalomtörténészeké, nyilván nagyon is támaszkodnom kell a munkájukra. De ha nem akarnak egy ilyen nagy intézmény vezetésében felelősséget vállalni, akkor ezt el kell fogadni.

Figyelmébe ajánljuk