Emlékszünk még a Kádár-korszak közellenségeire, az önkéntes rendőrökre? Jövőre jönnek az utódaik

  • narancs.hu
  • 2019. november 22.

Fekete Lyuk

De ma már a rendőrségen is tudják, hogy Krisztus koprosóját sem őrizték ingyen.

„Járőrök mellé keres társakat a Baranya megyei Rendőr-Főkapitányság. Ezek a dolgozók OKJ-s képzés után mehetnek utcára, de egyedül nem intézkedhetnek, csak ha szakgimnáziumot végzett rendőr is van mellettük” – számolt be az ATV Híradója a rendőrhiány leküzdését célzó legújabb ötletről.

Az öt hónapos képzés jövő februárban indul, a toborzás elkezdődött, jelentkezni év végéig lehet a képzésre, majd ennek befejeztével elkezdhetik a munkát a rendőrség új alkalmazottjai. Fegyvert viselhetnek, de intézkedni csak „igazi rendőr” társaságában jogosultak. Ha megvan bennük a kellő hivatástudat, a munka mellett elvégezhetik a szakgimnáziumi képzést, amelynek befejeztével valóban rendőrökké válhatnak.

Az ATV megszólaltatta Nagy László nyugalmazott rendőrezredest, aki szerint az egésznek nem sok értelme van. „Így ilyen formában teljesen érthetetlen az intézkedés. Vak vezet világtalant, bedobják a fiatal rendőröket a mélyvízbe, megfelelő kiképzés nélkül, megkapják azt a rendőr hiányból adódó feladatrendszert amit nem tud megfelelően ellátni” – mondta.

false

 

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Azt már mi tesszük hozzá, hogy e képzés végeredménye kísértetiesen hasonlít a Kadár-rendszer önkéntes rendőri intézményéhez, ami hasonló segéderőket jelentett – igaz, a karszalagos civilek javadalmazás nélkül, meggyőződésből álltak be az igazi rendőrök mellé.

Ám ez sem változtatott azon, hogy a közvélekedés szerint olyan besúgók voltak, akik még büszkék is arra, hogy azok. Persze akkoriban a rendőr eleve „bunkónak” számított (jellemző egysoros vicc a korszakból: „két rendőr beszélget az egyetemen”), önkéntesnek pedig az ment, „aki még rendőrnek se jó”. Ráadásul a testület tiszteletét sem vívták ki: dilettáns, önjelölt okoskodóknak tartották őket, akik általában akadályozzák a rendőri munkát.

Ha többet is szeretnének tudni az önkéntes rendőrök felemelkedéséről és bukásáról, olvassák el korábbi, történelmi ismeretterjesztő cikkünket.

Hivatalos személy a szomszédból

A rendszerváltás előtt nem a BKV-ellenőr számított a karszalagos közellenségnek, hanem a sokkal komolyabb jogosítványokkal rendelkező önkéntes rendőr. „Arra, hogy jó úton járunk, engedjék meg, hogy a következővel hivatkozzak: tegnap, amikor a nyugati sajtóértékeléseket olvastam, végtelen öröm töltött el, mivel e mostani lépésünkért mély felháborodással marasztalnak el bennünket. Elvtársak!

Figyelmébe ajánljuk