Gulyás Gergely a kommunizmus visszatérését vizionálta augusztus 20. alkalmából

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 18.

Fekete Lyuk

Égő templomokról és emelkedő Marx- és Lenin-szobrokról beszélt.

Állami kitüntetések és minisztériumi elismerések átadása alkalmából mondott beszédet kedden Budapesten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ismét a visszatérő kommunizmussal riogatott.

Gulyás arról beszélt, hogy "Európa egyik legősibb államának polgárai vagyunk", és hogy az elmúlt ezerhúsz esztendőben kevés volt a csendes évszázad, sokkal gyakoribb volt, hogy a nemzet megmaradásáért, szabadságáért, nyelvéért, hitéért, közösségéért kellett küzdeni.

Ugyanakkor arra jutott, hogy mindent egybevetve, minden nehézség ellenére "hazánk jobb állapotban van, mint kontinensünk", majd megemlítette

"a régi és már-már születésekor is meglehetősen ócska, de erőszakos kísértet garázdálkodását Európa számtalan országában".

Közölte: a "múltat végképp eltörölni" jegyében, "az Újvilágból vett szokás" szerint szobrokat lehet dönteni, múltjukhoz ragaszkodó polgárokat lehet megverni és bántalmazni. Párhuzamot vont a 2006-os budapesti események és a most Fehéroroszországban történtek között, majd arról beszélt, hogy látni az egyre nyíltabbá váló keresztyénüldözést a világban, és a keresztyén közösségek meggyengítését Európában.

Hozzátette, látjuk az értelmiség elhallgatott és elhallgattatott csoportjait is, "és mindazt, ami az általunk is jól ismert kommunista liturgiával együtt járt és együtt jár: a kikényszerített önkritika gyakorlását, elhatárolódásokat, elnézéskéréseket", égő, lerombolt, kávéházzá alakított templomokat és emelkedő Marx- és Lenin-szobrokat.

A miniszter szerint ugyanakkor Közép-Európa igyekszik szemben állni a mai korszellem ezen részével, idézte Szent István Intelmeinek azon passzusát, amely szerint "aki megveti, amit megszabtak elődei, az isteni törvényekre sem ügyel". Közölte azt is, hogy számunkra fontos a szabadság, fontos a polgárait szolgáló állam, fontos a támadás alatt álló, kultúrát őrző közösség, amelyhez keretet és védelmet a több mint ezeréves magyar állam nyújt.

Figyelmébe ajánljuk