Kósa odamondott egy "jó hírt" a vendéglősöknek

 • narancs.hu
 • 2021.01.29 13:00

Fekete Lyuk

"A magyar emberek márciusban is nagyon éhesek lesznek, és szeretnének sört inni" - fejtette ki a nagy megnyugtatást.

Kósa Lajos a debreceni DTV-nek adott interjút, amelyet a Debreciner szemlézett.

A "szürrealitásba hajló" interjú témáját eredendően a Debrecenbe tervezett vakciagyár adta, de Kósa ki-kitért más témákra is.

A legérdekesebb megjegyzései közé tartozott például:

 • Kósa szerint a gyerekkori védőoltásokat„eleddig ezeket importáltuk, döntően az oroszoktól. Tehát a magyar népesség döntő többsége orosz vakcinával van beoltva.”  A Debreciner hozzáteszi, ez nem igaz,  az 1990-es évekig létezett vakcinagyártás (influenza ellen ma is gyártanak) Magyarországon, nem kizárólag importáltuk azokat. 
 • A vakcinagyár helyszínének lehetőségeiről elmondta: „Két helyszín jött szóba komolyan, a két főváros: Budapest, Debrecen. Most megvertük a másik fővárost, mert Debrecenben lesz.”  Másik?
 • Kósa szerint Debrecen azért jobb hely a vakcinagyárnak, mert Budapesten nincs meg az egységes egyetemi háttér. "Nincs egységes egyetemi háttér: Budapesten egy szakegyetem van, a Semmelweis, és nem egy univerzitás, mint Debrecenben.”
 • Kósa és a technológiai fejlődés: „Fel van találva a világ legesleghatékonyabb, alternatív üzemanyaggal menő erőforrása? Igen, úgy hívják, hogy üzemanyagcella vagy hidrogéncella. Az összes űrtechnológiában ezt használják, ahol ez értelmes. Csak nem tudjuk gyártani. Mármint tudjuk gyártani, csak aranyáron. Ezzel nem lehet kiállni a közlekedésbe, mert ez reménytelen.” (Megjegyzés: Japánban idén kezdik az első hidrogéncellás autó tömeggyártását.)
 • A DNS-t Kósa szerint "mikor is... most nem jut ez eszembe, de a '70-es évek környékén már felfedezték". Ezt 1869-ben tette meg a svájci Friedrich Miescher.

Az interjú végén a kérdező Vida Gyula megkérdezte Kósát, hogy milyen biztatót tudna mondani a magyar vendéglátósok számára, akik rendkívül nehéz helyzetben vannak.

„Mondjak jó hírt a vendéglősöknek? A magyar emberek márciusban is nagyon éhesek lesznek, és szeretnének sört inni, meg elmenni a barátaikkal jó konyhájú vendéglőkbe, és ott jól érezni magukat”

fejtette ki a mérhetetlen megnyugtatást Kósa.

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

 • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

 • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

 • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

 • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.