Kósa odamondott egy "jó hírt" a vendéglősöknek

  • narancs.hu
  • 2021. január 29.

Fekete Lyuk

"A magyar emberek márciusban is nagyon éhesek lesznek, és szeretnének sört inni" - fejtette ki a nagy megnyugtatást.

Kósa Lajos a debreceni DTV-nek adott interjút, amelyet a Debreciner szemlézett.

A "szürrealitásba hajló" interjú témáját eredendően a Debrecenbe tervezett vakciagyár adta, de Kósa ki-kitért más témákra is.

A legérdekesebb megjegyzései közé tartozott például:

  • Kósa szerint a gyerekkori védőoltásokat„eleddig ezeket importáltuk, döntően az oroszoktól. Tehát a magyar népesség döntő többsége orosz vakcinával van beoltva.”  A Debreciner hozzáteszi, ez nem igaz,  az 1990-es évekig létezett vakcinagyártás (influenza ellen ma is gyártanak) Magyarországon, nem kizárólag importáltuk azokat. 
  • A vakcinagyár helyszínének lehetőségeiről elmondta: „Két helyszín jött szóba komolyan, a két főváros: Budapest, Debrecen. Most megvertük a másik fővárost, mert Debrecenben lesz.”  Másik?
  • Kósa szerint Debrecen azért jobb hely a vakcinagyárnak, mert Budapesten nincs meg az egységes egyetemi háttér. "Nincs egységes egyetemi háttér: Budapesten egy szakegyetem van, a Semmelweis, és nem egy univerzitás, mint Debrecenben.”
  • Kósa és a technológiai fejlődés: „Fel van találva a világ legesleghatékonyabb, alternatív üzemanyaggal menő erőforrása? Igen, úgy hívják, hogy üzemanyagcella vagy hidrogéncella. Az összes űrtechnológiában ezt használják, ahol ez értelmes. Csak nem tudjuk gyártani. Mármint tudjuk gyártani, csak aranyáron. Ezzel nem lehet kiállni a közlekedésbe, mert ez reménytelen.” (Megjegyzés: Japánban idén kezdik az első hidrogéncellás autó tömeggyártását.)
  • A DNS-t Kósa szerint "mikor is... most nem jut ez eszembe, de a '70-es évek környékén már felfedezték". Ezt 1869-ben tette meg a svájci Friedrich Miescher.

Az interjú végén a kérdező Vida Gyula megkérdezte Kósát, hogy milyen biztatót tudna mondani a magyar vendéglátósok számára, akik rendkívül nehéz helyzetben vannak.

„Mondjak jó hírt a vendéglősöknek? A magyar emberek márciusban is nagyon éhesek lesznek, és szeretnének sört inni, meg elmenni a barátaikkal jó konyhájú vendéglőkbe, és ott jól érezni magukat”

fejtette ki a mérhetetlen megnyugtatást Kósa.

 

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?