Menczer Tamás szerint Magyarország megelőzte Brüsszelt vakcinaügyben

  • narancs.hu
  • 2021.01.31 15:44

Fekete Lyuk

Hurrá!

„Mit láthattunk tehát az elmúlt hónapokban? Azt, hogy Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat, és mindenképpen megelőztük Brüsszelt” – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára vasárnapi Facebook-videójában. 

A politikus ezt abból vezette le, hogy szerinte Brüsszelből nagyon kevés vakcina érkezik, ezért a kormány elkezdett tárgyalni Oroszországgal; a hazai gyógyszerészeti hatóság engedélyezte is az orosz vakcinát. A baloldal pedig folyamatosan támadja a magyar kormányt, miközben Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy ő is tárgyal az orosz vakcináról. Az államtitkár szerint a kínai vakcina esetében is ez történt; a baloldal támadja miatta a kormányt, miközben Markus Söder bajor miniszterelnök a kínai vakcina fontosságáról beszélt. 

A Telex cikkében megjegyzi, Menczer úgy beszél Brüsszel lekörözéséről, hogy Magyarországon eddig csak az Európai Unió több tagállamával közösen rendelt vakcinával oltott (222 ezer embert), és további 18 ezer Moderna-vakcina érkezését várják. 

 

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.