Lázárnál senki nem ihat Coca-Colát (de)

  • narancs.hu
  • 2024. július 18.

Fekete Lyuk

A miniszter kitiltaná a Coca-Cola termékeit a tárca épületeiből. (Frissítés: Lázár reakciója)

Lázár János építésügyi és megszüntetésügyi miniszter összevonta a szemöldökét és az Index információi szerint az általa vezetett minisztériumhoz tartozó épületekből száműzte a Coca-Cola termékeit. Nemcsak a minisztériumi megbeszéléseken, értekezleteken bojkottálják a Coca-Colát, de még a minisztériumba érkező vendégeknek sem szolgálnak fel ilyen termékeket, részletezi a lap.

 Az ügy háttere minden bizonnyal az a csörte, amit Lázár vív a vállalattal. Szerinte szigorítani kell az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt, hiszen a magyarországi Fanta üdítőitalban feleannyi a gyümölcstartalom (5 százalék amúgy), mint az olaszországiban. Azt nem tette hozzá, hogy Görögországban szénsavmentes Fanta is kapható, ami mégiscsak skandallum. Lázár szerint nem kell cukros üdítőt inni (lényegében minden üdítőitalból van már cukormentes verzió), de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, tegye. "Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól! [...] Nem fognak koccintani a multik! Ez viszont nem hanta!" 

 A Coca-Cola Magyarország szerint termékeik összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak. A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítják, és adott esetben egyes összetevőket a helyi ellátási láncokból szerzik be, az egyes piacok hasonló termékeivel összhangban. Emellett rá van írva a palackokra, hogy mit tartalmaznak, szóval el lehet azokat olvasni vásárlás előtt.

A Coca-Cola gyárt a kóla, a Fanta és még pár üdító mellett ásványvizet, jeges teát is gyárt, Magyarországon forgalmazza a cég emellett a Bacardit és a Costa kávékat, azt nem tudni, ezt se látja szívesen a miniszter vagy ezek maradhatnak. A minisztérium eddig nem reagált a kitiltós ügyre.

Lázár János Facebook-posztban reagált a hírre. "Kamu! Sokat elmond a sajtóviszonyainkról, hogy egyetlen médium sem várta meg sem az ÉKM, sem az én válaszomat arra a kérdésre, vajon igaz-e, hogy betiltottam bizonyos üdítőket. Mert persze nem igaz." 

De a lényeg nem is ez, hanem amit utána írt:

Fideszes politikus vagyok, szerintem az a jó, ha mindenben több narancs van, nem kevesebb. De az én módszerem a küzdelem, nem a tiltás. Klasszikussal szólva: válaszd a narancsot!

Köszönjük, innen is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.