Matolcsy: „10 területen lett világelső Magyarország 2010 és 2019 között”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 30.

Fekete Lyuk

Új nemzeti szokásként bevezetné az eredményeink megbecsülését.

A Növekedés.hu portálon közzétett írását Matolcsy György egy ősi mexikói mondással kezdte: „El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.”

A jegybankelnök 10 pontba szedte a „világelsőséget biztosító” gazdasági döntéseket:

Mint írta, a világgazdaság leggyorsabb költségvetési fordulatát hajtotta végre az ország 18 hónap alatt, 2010 közepétől 2011 végéig. A 2007-2009 között lezajlott globális pénzügyi válság után Magyarország „kettős válságba” jutott. A 2002 utáni felelőtlen gazdaságpolitika miatt már 2006-ra belső, majd 2008 őszén külső válság lépett fel.

A 2010-re várható 7 százalék körüli költségvetési hiányt az új kormány már 2010 végére 4 százalék közelébe, majd 2011 végére 3 százalék alá szorította. „Valójában 6 hónap alatt hoztuk össze még 2010-ben azt a 2011-es költségvetést, ami a GDP 3 százaléka alá vitte le a hiányt. Világelsők lettünk, világcsúccsal” - hangsúlyozta Matolcsy György.

Kiemelte: a költségvetés fordulatát a foglalkoztatás emelésével és a munkanélküliség csökkentésével együtt hajtotta végre az ország, ezzel is „világelsők lettünk”, mert a válságkezelők közül senkinek nem sikerült a költségvetés rendbetételét megúszni a foglalkoztatás csökkenése és a munkanélküliség emelkedése nélkül.

Jelezte: az adórendszer átalakításában két év alatt egy teljesen új és hatékony (egykulcsos, családi) adórendszert vezetett be az ország, csökkentek a jövedelmeket terhelő adók, emelkedtek a forgalmi és fogyasztási adók. Első helyezést ér a jegybanki pénzpolitika teljes fordulata, mert a magyar monetáris politika a világ jegybankjai közül a leghosszabb alapkamat csökkentési ciklust hajtotta végre, és a legjobban csökkentette az alapkamatot.

Jelezte: a hitelezési fordulat végrehajtása is a világelsőség körébe tartozik, 2009 után 2013-ig a kisvállalati hitelállomány évi 5-7 százalékkal csökkent, majd évi 5-12 százalékkal nőtt, ez állt a 2013-as növekedési fordulat mögött. A jegybank elnöke a családok svájci frank adósságának megszüntetését szintén a világelsőségek közé sorolta, „ha ezt elmulasztjuk, 70 százalékkal nőtt volna a családi adósságterhe.”

Matolcsy György végül, de nem utolsósorban a világelső helyezések között említette azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2019-re elérte inflációs célját, ami a többieknek nem sikerült.
A jegybankelnök egy felvetéssel zárta írását: „Miért is ne vezethetnénk be egy új nemzeti szokást. Becsülhetnénk eredményeinket...”

(MTI)

Matolcsynak malaca van vagy tényleg korszakos zseni?

Évszázados sikernek tartja Matolcsy György a saját jegybankelnöki ténykedését, és a kormányban is hasonlóan gondolkodhatnak, hiszen március 4-én a második hatéves mandátumát kezdte meg a Magyar Nemzeti Bank élén. Kétrészes cikkünkben az MNB működésének minden területét megvizsgáljuk. Munkánk során mintegy fél tucat szakértővel beszéltünk, köztük több olyannal is, aki dolgozott a Matolcsy György vezette intézményben.

Figyelmébe ajánljuk