Megfejtés vagy megfejtés? – GFG szerint „történet jellegéből adódóan” a Borkai-botrányt jobban lehetett elmesélni, mint „Karácsony őszödi beszédét”

  • narancs.hu
  • 2019. október 14.

Fekete Lyuk

Erről van szó!

Varásnap tartották a 2019-es önkormányzati választásokat Magyarországon, ahol kisebb meglepetésre az ellenzék több városban, így például Budapesten is diadalmaskodni tudott. Ugyan a Fidesz-KDNP képviselői több szavazatot kaptak, de számos olyan település és fővárosi kerület is ellenzéki kézbe került, ami miatt a kormányzópártok hatalma meginogott.

Várható volt, hogy a fideszes nagyágyúk majd előrukkolnak valamiféle megfejtéssel. Először Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője mondta azt – a 444.hu szemléje alapján –, hogy a győri polgármester szexbotránya miatt vitte el az ellenzék Budapestet, annak ellenére, hogy a kampánya kudarcos volt és Tarlós István több szimpatizánssal bírt.

Erre a vonatra ült rá G.Fodor Gábor (GFG) is. A Századvég Alapítvány elnöke szerint, ha a számokat nézzük, akkor a Fidesz több szavazatot kapott, mint az ellenzék, „így egy országgyűlési választás esetén legalább 120 mandátuma lenne a Fidesznek” – derült ki az Origo cikkéből.

A politológus szerint „Karácsony Gergely őszödi beszédével” vagy „Karácsony embereinek hangfelvételeivel” szemben a „történet jellegéből adódóan” a Borkai-ügyet sokkal jobban lehetett elmesélni. „A győri ügy azért működött, mert a magasabb ingerküszöbhöz sikerült egy jó történetet kreálni” – mondta GFG, hozzátéve, hogy egy választáson ugyanakkor soha nincs egydimenziós magyarázat.

Itt a selyemzsinór? A kormánylap szerint a „szelektív memoriájú" embereket megvezette a Borkai-botrány

Megvan a felelős. A Magyar Nemzet hétfői szerkesztőségi állásfoglalásában nekiment Borkainak, Győr újraválasztott fideszes polgármesterének. A kormánypropaganda-kiadvány és a kormány viszonyának fényében ez felérhet egy kilövési engedéllyel. „Tegnap valószínűleg az egész ország népe alkotott ítéletet Borkairól, illetve a róla készült felvételek gerjesztette botrányról.

Figyelmébe ajánljuk