Megismétlik a képviselő-választást Fonyódon

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Fekete Lyuk

Máskor ne kiszakadt aljú OBI-s költöztető dobozban tessék hozni az összekötegelt szavazólapokat!

Megismétlik az egyéni önkormányzati képviselőjelöltek választását Fonyódon a Kúria pénteki határozata nyomán.

Az új időpont július 7-e, vasárnap.

A Balaton melletti városban június 9-én a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Erdei Barnabás nyert, a képviselő-testület nyolc tagjából kettő lett kormánypárti. Ez – emlékeztet a 24.hu – visszalépés a Fidesznek, mert 2019-ben hét fideszes mellett egy független jelölt szerzett mandátumot.

Az egyik kormánypárti jelölt, Farkas Gábor most egy szavazattal kapott kevesebbet, mint a Helyi Összefogás Egyesület jelöltje, Oláh Andrea.

Farkas fellebbezett a helyi választási bizottságnál, azzal érvelve, hogy a 42 érvénytelennek minősített szavazattal gond van. Olyan szavazatokat is elvetettek, amelyeken rajz vagy más megjegyzés volt, pedig ettől még nem érvénytelenek. A területi választási bizottság megalapozottnak látta a fellebbezést, a Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda tagjai kétszer újraszámolták a szavazatokat, és ezúttal olyan eredmény jött ki, hogy Farkas Gábor két szavazattal megelőzte Oláh Andreát. 

Oláh Andrea e határozat megváltoztatását kérte, és azt, hogy szükség esetén számolják megint újra a szavazatokat. Kifogásolta, hogy a választási bizottság tagjai nem voltak ott a szavazatok újraszámolásánál, pedig így nincs garancia az eljárás törvényességére.

Az ügyben a Kúrián a Magyarfalvi Katalin, Cséffán József és Varga Zs. András által alkotott tanács úgy találta, hogy az újraszámolással egyrészt tényleg az volt a probléma, hogy a Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda a választási bizottság nélkül nézte át megint a szavazatokat.

Ám azt is kifogásolta a Kúria, hogy négy szavazókör névjegyzékeit és a szavazólapokat

a területi választási iroda munkatársa „egy sérült OBI-s költöztető dobozban” vitte el a Kúriára.

A dobozt a tetejével lefelé tette le az irodában, mert az alja ki volt szakadva, bele lehetett látni. 

A bíróság szerint ha egy szavazatokat tartalmazó eszköz annyira megsérült, hogy a tartalmához illetéktelenek hozzáférhetnek, akkor „annak tartalma kétséget kizáróan nem rekonstruálható”, és ez a körülmény ellehetetleníti a jogorvoslatot. Ezért meg kell ismételni a képviselő-választást.

A Fonyódi/balatoni dohogó morgolódó Facebook-csoportban volt, aki a hírt megosztva azt is tudni vélte, ki miatt kell ismételni a választást:

„Az a lökött sofőr az oka! Nem a TVI szabálytalanságai (azt nem irom le hogy csalásai) Aki fejjel lefelé tette le az asztalra a dobozt, mert tudta, hogy rongyos! Nem nyúltak bele, csak akkora lik volt rajta, hogy látták a tartalmát. Még ilyet!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk