A határátkelők informatikai rendszere gyakran omlik össze, mert nem bírja a migránsveszély miatti fokozott terhelést

  • narancs.hu
  • 2019. november 5.

Fekete Lyuk

Migránsveszély + fokozott ellenőrzés = hosszú várakozás a határokon.

"Nem bírja a migránsveszélyre hivatkozva elrendelt fokozott terhelést a határátkelők informatikai rendszere, ezért omlik össze gyakran" – mondta el a Népszavának egy volt határőr.

A lap a november elsejei teljes, országos leállás miatt érdeklődött a volt határőrnél. A múlt hétvégén ugyanis egyáltalán nem működtek a magyarországi határátkelőhelyek, miután összeomlott az informatikai rendszerük. Erről a rendőrség szákszavúan számolt be, a lap kereste az Országos Rendőr-főkapitányságot is, de egyetlen kérdésükre sem kaptak választ. Információik szerint a hiba vasárnap is megismétlődött, a szerb-magyar határon ugyanis nagyon sokat kellett várakozni.

A lap által megszólaltatott volt határőr azt mondta, rendkívül elavult számítástechnikai rendszerrel dolgoznak, ami "átlagos napokon még bírja a gyűrődést, hétvégente, vagy hosszabb ünnepek idején gyakran lefagy: ilyenkor például az ukrán határnál akár négy-öt órás várakozás is előfordulhat", majd hozzátette, hogy "sokat romlott a helyzet, amióta a migránsveszélyre hivatkozva elrendelték, hogy a nem schengeni határállomásokon minden ki-, és belépő személy adatait rögzíteni kell a számítógépes rendszerben, ez ugyanis felesleges adatforgalmat generál."

Figyelmébe ajánljuk