Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettesként megmutatta, hogy fogalma sincs a honvédelemről

  • narancs.hu
  • 2018.06.01 18:45

Fekete Lyuk

Vagy csak jól titkolja.

A politikában egyáltalán nem ritka jelenség, hogy egyes szereplők olyan tisztségeket kapnak, amelyekhez kevésbé, rosszabb esetben egyáltalán nem értenek. Hogy a nyilvános szerepléseknél mindez mennyire válik kínossá, ez sokszor az adott politikus rátermettségén, kommunikációs képességein is múlik.

Amikor kiderült, hogy Németh Szilárd az új Orbán-kormányban a Honvédelmi Minisztérium második embere lett, és államtitkárként, miniszterhelyettesként dolgozhat a magyar haderő felvirágoztatásán, talán sokakban felmerült, hogy a korábbi rezsibiztos mennyire is érezheti sajátjának ezt a szakterületet azon túl, hogy a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának élén már magába szívhatott valamit a szakmai kérdésekből is.

Azzal kapcsolatban, hogy a volt rezsibiztos – aki az utóbbi időben láthatóan kevesebbet szerepel, így a megnyilatkozásai sem kerülnek annyiszor reflektorfénybe – valójában mennyire áll a helyzet magaslatán, a Heti Tv Pirkadat c. műsorában adott a napokban egy kis ízelítőt. A műsorvezető próbálta kiszedni az államtitkárból, hogy szerinte mégis hogyan lehetne javítani a hazai haderő állapotán, milyen kihívások előtt állunk, de azzal nem számolt: ha valódi válaszokat akar, akkor nem Németh Szilárdot kell meghívnia, ugyanis neki az olykor már kellemetlen közhelyek pufogtatásán kívül nincs sok köze a témához.

Egy elmebajos és három

Egy elmebajos és három

Fotó: MTI

A beszélgetés elején az államtitkár elmondta, hogy szerinte Európa a béke és nyugalom térsége kell hogy legyen, de most van ok az aggodalomra, „teljesen új életet élünk”, és erre a kihívásokra kell most a magyar haderőnek is választ adnia. Idáig mindez tiszta beszéd, mint ahogy valamennyire még az is, hogy fenn kell tartani a magyar haderő segítségével a békét, és biztosítani kell a magyarok biztonságát. Aztán amikor a riporter megkérdezte tőle, hogy megvan-e erre a megfelelő ereje a honvédségnek, Német Szilárd azt mondta: fontos, hogy meglegyen a 21. századnak megfelelő eszközpark, de a legfontosabb, hogy a katonák „rendben legyenek”, mert hazájukat szerető katonákra van szükség. Majd a politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar történelemkönyvekben már nincsenek is benne a nagy magyar katonák, a gyerekek így azt sem tudhatják meg, hogy ki az az Ittebei Kiss József.

A beszélgetés csúcspontja az volt, amikor Németh Szilárd az alábbiakkal kezdte bizonygatni azt, hogy a magyar légierő fejlett. Amikor a Gripenek

„felrepülnek és be kell avatkozni, akkor tökéletesen tudják védeni az országot, de nemcsak az országot, hanem az Európai Uniót, és a NATO-s feladatokat is elvégzik”.

És hogy ezek a gépek nem elavultak, azt az is bizonyítja, hogy a riasztott Gripenek képesek voltak intézkedni akkor, amikor néhány napja 28 ultrakönnyű kis helikopter bejelentkezés nélkül lépett be a magyar légtérbe.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.