Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettesként megmutatta, hogy fogalma sincs a honvédelemről

  • narancs.hu
  • 2018.06.01 18:45

Fekete Lyuk

Vagy csak jól titkolja.

A politikában egyáltalán nem ritka jelenség, hogy egyes szereplők olyan tisztségeket kapnak, amelyekhez kevésbé, rosszabb esetben egyáltalán nem értenek. Hogy a nyilvános szerepléseknél mindez mennyire válik kínossá, ez sokszor az adott politikus rátermettségén, kommunikációs képességein is múlik.

Amikor kiderült, hogy Németh Szilárd az új Orbán-kormányban a Honvédelmi Minisztérium második embere lett, és államtitkárként, miniszterhelyettesként dolgozhat a magyar haderő felvirágoztatásán, talán sokakban felmerült, hogy a korábbi rezsibiztos mennyire is érezheti sajátjának ezt a szakterületet azon túl, hogy a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának élén már magába szívhatott valamit a szakmai kérdésekből is.

Azzal kapcsolatban, hogy a volt rezsibiztos – aki az utóbbi időben láthatóan kevesebbet szerepel, így a megnyilatkozásai sem kerülnek annyiszor reflektorfénybe – valójában mennyire áll a helyzet magaslatán, a Heti Tv Pirkadat c. műsorában adott a napokban egy kis ízelítőt. A műsorvezető próbálta kiszedni az államtitkárból, hogy szerinte mégis hogyan lehetne javítani a hazai haderő állapotán, milyen kihívások előtt állunk, de azzal nem számolt: ha valódi válaszokat akar, akkor nem Németh Szilárdot kell meghívnia, ugyanis neki az olykor már kellemetlen közhelyek pufogtatásán kívül nincs sok köze a témához.

Egy elmebajos és három

Egy elmebajos és három

Fotó: MTI

A beszélgetés elején az államtitkár elmondta, hogy szerinte Európa a béke és nyugalom térsége kell hogy legyen, de most van ok az aggodalomra, „teljesen új életet élünk”, és erre a kihívásokra kell most a magyar haderőnek is választ adnia. Idáig mindez tiszta beszéd, mint ahogy valamennyire még az is, hogy fenn kell tartani a magyar haderő segítségével a békét, és biztosítani kell a magyarok biztonságát. Aztán amikor a riporter megkérdezte tőle, hogy megvan-e erre a megfelelő ereje a honvédségnek, Német Szilárd azt mondta: fontos, hogy meglegyen a 21. századnak megfelelő eszközpark, de a legfontosabb, hogy a katonák „rendben legyenek”, mert hazájukat szerető katonákra van szükség. Majd a politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar történelemkönyvekben már nincsenek is benne a nagy magyar katonák, a gyerekek így azt sem tudhatják meg, hogy ki az az Ittebei Kiss József.

A beszélgetés csúcspontja az volt, amikor Németh Szilárd az alábbiakkal kezdte bizonygatni azt, hogy a magyar légierő fejlett. Amikor a Gripenek

„felrepülnek és be kell avatkozni, akkor tökéletesen tudják védeni az országot, de nemcsak az országot, hanem az Európai Uniót, és a NATO-s feladatokat is elvégzik”.

És hogy ezek a gépek nem elavultak, azt az is bizonyítja, hogy a riasztott Gripenek képesek voltak intézkedni akkor, amikor néhány napja 28 ultrakönnyű kis helikopter bejelentkezés nélkül lépett be a magyar légtérbe.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?