Nemzetiszínű szalvéta a fülre simítva: elkezdődött Tusványos

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Fekete Lyuk

Kiálltak Donald Trump mellett a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői.

Fülük mellé tűzött szalvétával fejezték ki szimpátiájukat a merényletben megsérült Donald Trump iránt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) alapítói a rendezvény megnyitóján. 

A hvg.hu tudósítása szerint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjai előtt arról beszélt, így tiltakoznak az erőszak és az agresszivitás eszkalációja ellen. Úgy gondolja, előre megfontolt ideológiai és politikai szándékkal lőttek rá a republikánusok amerikai elnökjelöltjére, ahogyan néhány héttel korábban Robert Fico szlovák miniszterelnökre is.

A fülön viselt fehér szalvéta vagy textil azután vált szimbólummá az Egyesült Államokban a republikánus szimpatizánsok körében, hogy Trump az ellene elkövetett merénylet után a fülét ért sebet fehér kötéssel takarta el.

A tusványosi szervezők fülén nemzetiszín szalvéta volt, rajta „Hajrá, magyarok!” felirattal. Ilyet viselt David Campanale, Tusványos másik alapítója, a BBC korábbi romániai tudósítója is.

Az MTI beszámolója szerint a rendezvény megnyitóján Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az Európai Parlamentben létrejött többség „lábbal tiporja” az EP alapvető eljárási szabályait, egyúttal lehetetlenné téve a pozíciók mandátumarányos elosztását. Kijelentette, tiltakozni kell a konfrontáció, az eljárási szabályok lábbal tiprása ellen, ki kell állni a kooperáció, az együttműködés, a dialógus mellett.

Németh szerint kritikai gondolkodás nélkül nem lehet normális politikát, normális demokráciát építeni.

Ezt azért mondta, mert ellenzéki képviselők, vezető román politikusok is eljöttek a szabadegyetemre, más nemzetek képviselői. Németh fontosnak tartja, hogy magukkal szemben is gyakorolják a kritikai gondolkodást, az visz előre, ha maguknak is képesek kérdéseket feltenni. A fideszes politikus Európa-szerte tapasztalható jobboldali előretörésről beszélt, a Patrióták Európáért frakcióval kapcsolatban pedig Illyés Gyulát idézte: a nacionalizmus jogot sért, a patriotizmus jogot véd. Az ukrajnai és az izraeli háború befejezése érdekében Magyarország a nemzetközi jog mentén lép fel. Németh szerint senki sincs abban a morális helyzetben, hogy Magyarországnak az I. és II. világháborúban elszenvedett veszteségei után felrója a békepolitikáját, a béke melletti elkötelezettségét. 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány tevékenységének középpontjában az elmúlt 14 évben a nemzetpolitika állt, minden intézkedést az egységes nemzetpolitikai szemlélet alapján hozott meg, és reméli, ez az uniós soros elnökség most zajló féléve alatt is így lesz. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke az alapértékekről szólt, amelyek egyre inkább védelemre szorulnak, és egyre nehezebb ennek a feladatnak eleget tenni.  Tusványost a béke szigetének nevezte. Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere büszke arra, hogy otthont adhatnak a rendezvénynek, szót ejtett arról, hogy a magyar kormány támogatásával készül az új óvoda, és egy új szippantós autót is szolgálatba tudtak állítani.

David Campanale beszéde arról szólt, hogy a szabadságot nem szabad készpénznek venni, és szolidaritást kell vállalni azokkal, akik ennek érdekében tesznek és ezért fellépnek. Ma már a bal- és jobboldali elkülönítés hibás paradigmának számít – állapította meg az újságíró. Úgy látja, nem az számít, ki a bal- és ki a jobboldali, hanem az, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. A keresztény gondolatok, a keresztény identitás alapján a demokrácia reformjára van szükség szerinte, és Tusványoson évek óta azt beszélik át, hogy milyen irányvonalat szeretnének követni, milyen társadalmat szeretnének.

A címlapképen David Campanale, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor társalapítója beszédet mond a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján. Fotó: MTI/Veres Nándor

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk