Petőfi-filmügy: onanizálás és sehonnai, bitang ficsúrok

  • narancs.hu
  • 2022. január 28.

Fekete Lyuk

Rákay visszaszólt, Schilling is.

A Franciaországban élő Schilling Árpád rendező nemrég szóvá tette, hogy a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 4,5 milliárd forintból támogatja Rákay Philip Petőfi Sándorról tervezett életrajzi filmjét, ebből 2 milliárd egyedi kormányhatározat alapján érkezik.

Schilling többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy ebből a pénzből 10 normál költségvetésű magyar film készülhetne el, és Rákay ezek szerint olyan összegből dolgozhat, amekkora pénz soha nem adatott meg az elmúlt száz évben azoknak a magyar filmeseknek, akik már bizonyítottak.

„Schilling Árpád szerint senki nem fog majd emlékezni most készülő Petőfi filmünkre. Ha Petőfi csöndben beleszeretne Jókaiba, Szendrey Júliát pedig Sárosdi Lilla alakíthatná, végig meztelenül, onanizálás közben azt suttogva: »Ez a müvészet!«, akkor gondolom más volna a helyzet! Ugye, Árpi!” – ez volt Rákay Philip reakciója a Facebookon Schilling Árpád megjegyzésére.

Erre szintén a Facebookon Schilling válaszolt, „kisszerű, frusztrált, ostoba és humortalan” reakciónak minősítve Rákay posztját.

A rendező szerint leginkább pofon járna azért, ahogy Rákay Sárosdi Lillát odacitálta, majd arról ír, „az a legnagyobb baj ezekkel a sehonnai, bitang kis ficsúrokkal, hogy annak ellenére, hogy övék az állam és az EU (tehát a magyar és európai pogárok adójából származó) támogatás döntő hányada, ők kapják az összes állami kintüntetést, amit egymásnak osztogatnak, övék a közmédia, ők ülnek az állami intézmények élén, sok milliós autókkal furikáznak, és nyaralnak amikor akarnak bárhol a világon, ahova az állam utaztatja őket, védve vannak az ügyészségtől, a bíróságtól, tehát hiába ők a mindent nyerők, mégis ilyen nyomorult lúzerlogika világlik ki minden megnyilvánulásokból.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Arról, hogy a Nemzeti Filmintézet Fóton vásárol telket a film forgatásához, lapunk cikkezett először:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!