Pusztaszabolcs plébánosa szerint tisztességtelen és hazug dolog, hogy az ellenzék politikai célokra használja a keresztet

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 21.

Fekete Lyuk

Nettó paranoia. Ki is sajátítja ki a keresztet, hitet..?

„Tiltakozom – és lehet, hogy ez nem jogi kategória –, de mindenképpen tisztességtelen és hazug, hogy politikai kampányuk hitelesítésére használják a keresztet, amihez semmi közük” – írta Baltási Nándor plébános a pusztaszabolcsi önkormányzat lapjába az ellenzékről.

A helyi plébános egy kampány céljából készült fotón háborodott fel, amelyen az ellenzéki polgármester- és képviselőjelöltek láthatók a pusztaszabolcsi templom előtt.

A plébános egyértelműen úgy gondolja, hogy templom előtt fényképezkedni egyenlő a hit, a kereszt, s ki tudja még mi használatával, kisajátításával. Akkor is, ha erre egyébként a világon semmi nem utal.

És hát ez nyilván ördögtől való dolog, mert a plébánosnál vajon ki tudja jobban, ki hívő, és ki nem, ki miben hisz és miben nem, kinek mi célja van egy templom előtt készült fotóval... Az ellenben biztos, hogy ő maga nagy elragadtatásában színt vallott arról, mely politikai oldalon is áll, kinek drukkol, kiért imádkozik – már ha eddig mindez kérdés lett volna.

Baltási cikkére egyébként reagált a helyi ellenzéki jelölt, Zsuffa Erzsébet is egy Facebook-poszt erejéig, azt írja, az ő lelkében a papnak fontos helye van, nem fogja egy ilyen fordulat miatt onnan kiszakítani. Szerinte a plébánost a helyi vezetés bírta rá, hogy megírja ezt a cikket:

„Uraim! Önök feláldoztak, felhasználtak hergeléssel, duruzsolással, 'jóindulattal' egy olyan embert, aki azt az egyházat képviseli, amelyikhez elviekben önök is tartoznak. Önöknek nem volt drága lejáratni azt a papot, aki mellett ministráltak. Ha önöknek a közösségünk fontos, akkor ez a cikk nem került volna be az ingyenes, közpénzen sokszorosított kampánylapjukba. Ha önök tisztelnék az esperes atyát, és szeretnék az egyházközösségünket, nem került volna be a tiltakozás az propagandaújságjukba.”

(via 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?