Schmidt Mária embere szerint a túl sok kritika akadályozza a járvány elleni harcot

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. május 16.

Fekete Lyuk

Mintha a felhatalmazási törvény révén Orbán Viktornak nem lenne teljhatalma. S hogyan teszi ezt az ellenzék? Azzal, hogy "mértéktelenül" kritizál!

Lassan meszokottá válik, hogy a Fidesz a parlamenti kétharmad, a járvány elleni fellépésben a kormánynak teljhatalmat biztosító felhatalmazási törvény ellenére az ellenzéket, elsősorban a főpolgármestert hibáztatja mindenért. Vagy ahogy Karácsony Gergely fogalmazott pár napja: mindenért is.

Most a Schmidt Mária által irányított XXI. Század Intézet "elemzője" állt elő az állami médiában egy újabb elmélettel, amiben ezt az ellentmondást (teljhatalmú kormány vs. az egyre több korlátozást a nyakába kapó, megosztott, alacsony népszerűségű ellenzék) próbálta feloldani. Minden mondata gyöngyszem.

"Az ellenzéki politikusok folyamatosan akadályozták a koronavírus-járvány idején a kormány tevékenységét" - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Hogyan teszik ezt? "Mértéktelenül" kritizálták a kormányzati intézkedéseket, ráadásul "az ezekbe vetett társadalmi bizalmat is rombolták".

"Kijelenthető, hogy Európában példa nélküli ez az ellenzéki magatartás, s ennek nagyon súlyos következményei lettek, hiszen látjuk, hogy ebben a nemzeti összefogást igénylő időszakban is a politikai viták uralták a politikai párbeszédet".

Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök már bejelentette, hogy május végén visszaadják ezt a felhatalmazást. Deák Dániel szerint az ellenzék támogatottsága - emiatt a hozzáállás miatt - jelentősen csökkent. (Hogy az utóbbi mondata sem igaz, sőt, még a kormánypárti intézet is enyhe növekedést mért májusban, itt olvashat részletesen.)

Figyelmébe ajánljuk