"Zuhanásnak" hazudta az ellenzék enyhe növekedését a kormánypárti intézet

  • M. L. F.
  • 2020. május 13.

Belpol

A Nézőpont szerint május elejére nagyot zuhant az ellenzék, a Publicus szerint jönnek fel, mint a talajvíz. Közös pont: a Fidesz nem tudott olyan hatalmasat kaszálni a válsághelyzettel, mint más országok kormánypártjai. Igaz, ezt is másképp értelmezi a két intézet.

"Nagyot zuhant az ellenzéki pártok népszerűsége" - olvasható annak a kutatásnak a szalagcímében, amit az állami megrendelésekkel kitömött Nézőpont készített, s amelyet a kormány központi lapjának számító orgánumban, a Magyar Nemzetben közölt kedden. "Visszalengett az inga, a Publicus szerint erősödött az ellenzék" - így közölte a Népszava netes oldala azt a cikket, amiben a múlt héten számoltak be a baloldali pártoknak is dolgozó közvéleménykutató felméréséről.

Csak a címadást nézve olybá tűnhet, hogy a Nézőpont kedden publikált felmérése válasz a Publicus múlt csütörtökön közölt kutatására (a Nemzetben megjelent cikknek "Nézőpont Intézet" a szerzője). Erre utal a kormánypárti intézet készítette felmérés dátuma is: a Népszava május 7-én hajnalban közölte a felmérést, a Nézőpont erre két nap alatt, május 7-8-án készítette el a magáét. Ugyanakkor a Publicusé április 14. és 18. között készült, ám a több mint két hetes különbség sem indokolhat ilyen nagy eltéréseket, amiket a címek sugallnak.

Figyelemre méltó, hogy a múlt hónapban a Nézőpont még hó közepén, s nem annak elején mért.

Zuhanás?

Ugyanakkor a Nézőpont méréséből nem derül ki, hogy mihez képest zuhant az ellenzék. Azt hangsúlyozzák, hogy a biztos szavazók körében 16 százalékponttal alacsonyabb a népszerűségük, mint a kormánypárté, de az sem a Nemzetből, sem az intézet honlapjára kitett szövegből nem derül ki, hogyan állt a teljes ellenzék áprilisban vagy 2020 elején.

Mindössze ilyenek: "az áprilisban kifejezetten aktív DK, májusban már csak 11 százalékot érne el". Továbbá: a Jobbik 9 százalékon áll, ami "kevesebb mint fele a 2018 tavaszi támogatottságuknak". "Szintén jelentős bajban van az MSZP-Párbeszéd szövetség is, amely április után májusban sem tudott történelmi mélypontjáról elmozdulni, 3 százalékon állnak." Sem a Nemzet, sem a Nézőpont oldala nem tett közzé olyan grafikont kedden, ami lehetővé tenné az összevetést a korábbi időszakkal.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Ám ha a Nézőpont holnapján visszalapozunk az áprilisi - sőt a korábbi - kutatásokhoz, kiderül: az ellenzék nem áll jól, de semmiféle zuhanásról nem beszélhetünk. A DK bőven a hibahatáron belül 1 százalékot csökkent áprilisról májusra, a Jobbik támogatottsága nem változott, mi több, arról nem ejt szót a Nemzet, hogy az utóbbi párt a tavalyi tavaszi EP-választáson a most mértnél rosszabbul állt, akkor 6,3 százalékot szerzett. Az MSZP pedig a Nézőpont áprilisi mérése szerint szintén 3 százalékon állt (erre kivételesen utalt a kutatóintézet is). Magyarán áprilishoz képest az ellenzék legfeljebb stagnál.

Sőt, áprilisban még azt hangsúlyozta a Nézőpont, hogy az LMP idei beesésétől (a januári 4 százalékról áprilisra 1 százalékra csökkent a támogatottsága) eltekintve ebben nincs érdemi változás 2020 első negyedében. Maximum 1-2 százalékos mozgás - ami viszont hibahatáron belül van. Ehhez képest a május elején készített felmérésük szövegezése "zuhanásról", az ellenzék beszakadásáról szól.

Íme a nagy "zuhanás" a biztos pártválasztók körében:

Ellenzéki pártok Április közepe Május eleje
Demokratikus Koalíció 12% 11%
Momentum 11% 13%
Jobbik 9% 9%
MSZP-Párbeszéd 3% 3%
LMP 1% 2%
Kétfarkú Kutyapárt 5% 6%

Összesítve: a nagy "zuhanás" áprilishoz képest 3 százalékpontos pluszt jelent. Ami persze nem jelent érdemi javulást, és a hibahatár határán van. Ezért írtunk mi is inkább stagnálást fentebb, hiszen 1000 fő telefonos megkérdezése esetén benne van a pakliban, hogy ez a 3 százalék érdemi pluszt nem jelent. De ha szigorúan a Nézőpont számait nézzük, akkor a kutatóintézetnek nem zuhanásról, hanem egyhe emelkedésről kellett volna írnia.

A Nézőpont külön kiemeli, hogy "az ellenzéki pártokból való kiábrándulást jelzi 6 százalékos eredményével a Kétfarkú Kutya Párt". De azt nem teszik hozzá, hogy már hónapok óta a bejutási küszöbön mérik a viccpártot és áprilishoz képest mindössze egy százalékkal mértek többet nekik most.

Esés az van, az ellenzék nem áll jól

Ugyanakkor, ha ellátogatunk a Publicus oldalára, akkor az áprilisi felmérésükről igen hamar kiderül, hogy a Népszavában ellenzéki sikerként elkönyvelt eredmény valójában nem olyan fényes.

"Az ellenzéki erők összesített támogatottsága a koronavírus-járvány érkezése előtti három hónapban folyamatosan, összesen 5 százalékpontot növekedett, azonban a járvány okán az elsősorban a bizonytalanok köréből gyűjtött szavazói bázis nem tudott megszilárdulni, és újra bizonytalanná vált – összességében 9 százalékpontot csökkent ezen erők összesített támogatottsága. Áprilisra ebből a csökkenésből némi visszapattanás tapasztalható, és 3 százalékponttal növekedett az ellenzék támogatottsága" - olvasható a Publicus eredeti, honlapjukon található szövegében.

Cím a Magyar Nemzet oldalán

Cím a Magyar Nemzet oldalán

Fotó: narancs.hu

Magyarán a két intézet ugyanazt a trendet mérte: 3 százalékpontos növekedést, amit ezek szerint a kormánypárti "zuhanásként", a baloldali "erősödésként" interpretált.

És a kormányerők?

A Nézőpont azt hangsúlyozza most, hogy a kormánypárt tudott profitálni a járványkezelésből, és az év elején tapasztalt 51 százalékhoz képest áprilisra 55 százalékra növekedett a népszerűsége. Igaz, május elejére egy százalékkal csökkent áprilishoz képest. A Publicus 51 százalékot mért a Fidesznek áprilisban.

Míg a Nézőpont mindezt úgy értelmezte, hogy a járvány kezelésével a Fidesz elnyerte a választók bizalmát, a Publicus viszont azt emelte ki, hogy az európai trendekkel szemben - több országban jelentős mértékben nőtt a kormányon lévők támogatottsága -, nálunk a válság hatására nem nőtt nagyot a kabinet népszerűsége.

Figyelmébe ajánljuk