Sem megvédeni, sem megtagadni nem tudta a Fidesz a nácibarát Takaró Mihály személyét a parlamentben

  • CD
  • 2019. július 8.

Fekete Lyuk

Tordai Bence meg akarta tudni, akkor most tényleg a szélsőséges nézeteket valló irodalomtörténész felel-e a Nemzeti alaptanterv hazafiasságáért.

Tordai Bence hétfői parlamenti interpellációja során arra volt kíváncsi, mégis miféle hazafias szempontokat érvényesít akkor a Fidesz, amikor Takaró Mihályt bízza meg a Nemzeti alaptanterv (NAT) bizonyos részeinek hazafiasabbá tételével.

Múlt héten röppent fel a hír, hogy a szélsőséges nézeteket valló irodalomtörténész segítségét kéri a kormány. Majd ezt az Emmi rögtön cáfolta is. Viszont bizonyos források szerint ha nem is hivatalos keretek között, de Takaró tanácsadóként funkcionál a Fidesznek.

A Párbeszéd politikusa felidézte, hogy a Fidesz náci simogató elvbarátjára bízná az oktatás ügyét. Mert elmondása szerint Emmi-cáfolat ide vagy oda, letölthető egy szerződés, mely 9 millió forintról szól a kormánytól Takaró részére... Tordai emlékeztetett, arról a Takaró Mihályról van szó, aki szerinte "a magyar tudomány megcsonkolásán dolgozik", akinek "az a célja, hogy antiszemita elvbarátjait betolja a NAT-ba, kiírtsa a zsidó származású szerzőket az alaptantervből", "pusztító, mérgező gondolataival fertőzze meg a magyar gyerekeket".

Tordai fel is tette a kérdést, hogy szerződésben áll-e az Emmi Takaró Mihállyal, van vagy lesz-e köze az ismert nácibarát irodalomtörténésznek a NAT-hoz, és mire szerződtek vele.

Az Emmi részéről Rétvári Bence próbált meg válaszolni, vagy mondjuk úgy, reagálni Tordai interpellációjára. Ám ahelyett, hogy mint ahogy azt hirtelen felindulásból a minisztérium tette, cáfolta volna az információt. Rétvári más pártok képviselőivel, azok szerencsétlen vagy visszautasítandó kijelentéseivel, vagy épp a Jobbikhoz fűződő viszonyukkal példálózott. Miszerint Tordai pártjának is mindegy kivel fog össze... És ennyi történt. Egyetlen érv vagy információ nem hangzott el az államtitkár szájából.

Így a Fidesznek nem sikerült cáfolnia a Takaró Mihály NAT körüli ténykedéséről szóló információt. Sem megvédeni, sem megtagadni nem tudta a kormány nevében Rétvári a nácibarát irodalomtörténész személyét.

Figyelmébe ajánljuk