Kommunista kínaiakkal akarja besározni az MSZP-t a kormánymédia, miközben Orbán egyik legnagyobb szövetségese egy kommunista kínai

  • B.P.M
  • 2019. május 8.

Fekete Lyuk

Most akkor jó dolog Kínával „összeölelkezni”, vagy nem jó dolog?

„A Ripost legbelső MSZP-s pártkörökből származó információi szerint külön szocialista agytröszt döntött a kényes kínai utazás kommunikációs elhallgatásáról, a kampányfőnök Újhelyi István [helyesen: Ujhelyi István - a szerk.] vezényletével. Úgy ítélték meg, hogy az európai uniós választási kampány finisében nem vetne jó fényt a magyar szocialisták elnökére, ha kiderülne, hogy titkos diplomáciai tárgyalásokat folytat a kínaiakkal. Értékelésük szerint bárki kiforgathatná, hogy az évek óta súlyos identitászavarral küzdő, folyamatosan Brüsszel kegyeit kereső párt elnöke éppen mostanában ölelkezik össze a »testvéri Kínával«” - írta meg a kormánypárti bulvárlap, amit a fideszes média jelentős része (Origo, Magyar Hírlap, Bors) átvett.

A Ripost azt írja, „úgy tudja”, hogy az MSZP kommunikációs válságterv kidolgozásával is megpróbálkozott arra az esetre, ha „netán mégis kiderülne a tikolni próbált utazás.”

„Ebben felmerült, hogy magánútnak próbálnák beállítani Tóth Bertalan utazását. Még osztani és szorozni is elkezdtek, hogy egy ilyen, több milliós költséggel járó pekingi út, akár csak egy négycsillagos szállodával kalkulálva, hogyan is »passzolhatna«  az MSZP-elnök ugyancsak szerényre sikerült vagyonbevallásához. Végül azonban a bujkálást, a titkolózást választották, ők tudják, miért” - fogalmazott a lap.

A Ripost képeket is közölt, amin a szocialisták elnöke, „egy, a testvérpártok számára rendezett, gondosan elkülönített szekcióban részt vett az Egy övezet, egy útnevű nemzetközi konferencián.”

A cikk szerzője (akit a lap nem tüntetett fel), hozzátette: annak a rendezvénynek egy különleges  - a kommunista és utódpártok részére rendezett - »hátsó udvaráról« lehet szó, amelynek vezető fórumain a lehető legszélesebb körű nyilvánosság előtt 37 ország állam és kormányfője vett részt. A szocialista titkolózásnak így nyilvánvalóan az lehet az oka, hogy ezen a diszkrét külön rendezvényen ma is egy »vörös testvérpárt« vezetőjeként invitálták meg pártvezérüket, Tóth Bertalant Pekingbe.”

A bulvárlap azzal zárt, hogy ilyesmit még a „brüsszeli elvbarátok” előtt sem egyszerű kimagyarázni:„Nagy kérdés, hogy az illegalitást választó, de most lebukott elvtársak most miféle mosakodással próbálkoznak majd.”

Az Origo kapva kapott a „lehetőségen” és megkereste az MSZP-t azzal, hogy Tóth Bertalan vagy a párt állta-e a cechet, illetve hogy miért nem kommunikált erről az MSZP. Valamint arról is faggatták a szocialistákat, hogy a költségek fizetéséből a kínai kommunista párt mennyiben vette ki a részét?

Mintha ez az egész kínai utazás-fizetés dolog olyan távol állna a magyar kormánytól: ismeretes, hogy Orbán Vikor - ugyan nem „szigorúan titkos” körülmények között, de már - többször is találkozott a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel. A magyar miniszterelnök legutóbb áprilisban azt mondta, „ha az emberek nem látják a fejlődés perspektíváját, akkor új otthont kezdenek keresni maguknak.”

Nem mellesleg a miniszterelnök egyszer azt nyilatkozta, „vannak a kommunista időkből olyan dolgok, amelyeket érdemes átmenteni.” Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt 2012 óta hivatalban lévő főtitkára, az ország pedig jelentős szerepet vállal a Budapest-Belgrád-vasútvonal kiépítésében.

Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sanghajban 2018. november 5-én.

Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sanghajban 2018. november 5-én.

Fotó: MTI/Hszinhua

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?