Film

A hét mesterlövész

  • - kg -
  • 2016. október 29.

Film

Nem, ez nem A hat mesterlövész folytatása, hanem A hét mesterlövész re­make-je, azé A hét mesterlövészé, melyben egy kopasz orosz (Yul Brynner) volt a legmenőbb revolverhős a vadnyugaton, s mely maga is remake volt; alapfokú teszteken szokott kérdés lenni, hogy melyik filmnek is. A: Hatosfogat. B: A hét szamuráj. C: Nyolc tanú. A helyes válasz aláhúzandó. A 2016-os változat egyben szoboravatás is, Denzel Washington lovas szobráé. Denzel Washington lovas szobrát Denzel Washington (+ló) alakítja, mindkettőjük tökéletes választás a szerepre, a film nem is akar másról szólni, mint arról a fenséges látványról, melyet e nagyszerű színész nyújt a nyeregben: képzeljék, ez az első westernje, ebből még kérdés lesz a vetélkedőkben. Denzel üget, Denzel vágtat, Denzel összevonja szemöldökét – utóbbit filmek tucatjaiban fejlesztette tökélyre, ehhez jön még hat másik cowboy – a cím kötelez. A csapat összetételéből (van őslakos, bevándorló, vendégmunkás) a vak is látja, hogy Trump és Hillary közül kinek a faluját védenék meg, nem beszélve magáról Denzelről, elvégre ő és nem
A vad bandát idéző Gatling-géppuska a film legnagyobb újítása. Mert Denzel nemcsak önmagát alakítja, hanem egy két lábon járó ellentmondást is: egy fekete embert a vadnyugaton, aki úgy vágtat a mélyen rasszista tájban, mintha nem is 1879-et írnánk. Denzel fogadtatása a tahófalvi csehóban olyan PC, hogy ha ez poén, akkor Mel Brooks is megirigyelhetné. Máskülönben a film nagyon is úgy fest, mint a nyes nyergek a poénok nélkül. De legalább van benne géppuska.

A Fórum Hungary filmje

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.