Tartalom

(2016-09-29)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Gyere csak, majd jól megverünk és elkergetünk!

„Agresszívak voltak, közölték velünk, hogy ha nem tesszük azt, amit mondanak, könnygázt fújnak ránk és megvernek. Nem adtak semmilyen papírt, és ujjlenyomatot sem vettek. Visszavittek minket a határhoz Kelebiánál, belenéztek az útleveleinkbe, majd átdobták azokat a kerítésen” – idézi fel az Amnesty International friss országjelentése egy 16 éves szíriai menedékkérő beszámolóját a magyar rendőrség fellépéséről.

A szerk.

A szerk.

Nem a nemre

A népszavazás nem hazudik. A népszavazásra feltett kérdés arról szól, amiről, és amiről a népszavazást indokló és magyarázó kormánypárti megnyilvánulások árulkodnak. Magyarország és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatáról és arról, hogy ez az ország hogyan bánjon azokkal a szerencsétlen sorsú idegenekkel, akik háborúktól menekülve kérnek bebocsátást a határain.

Publicisztika

Andor László

Publicisztika

Európa peremén

Miért kell megtagadni a választ a népszavazáson?

Az október 2-ra meghirdetett népszavazás látszólag demokratikus esemény, valójában ártalmas, manipulatív eljárás. Minden érvényes szavazat csak súlyosbítja a helyzetet. Akinek fontos Magyarország nemzetközi tekintélye, érdekérvényesítő képessége, az Európát nyomasztó menekülthullám konstruktív megoldása, és általában az Európai Unió jobb, számunkra is előnyösebb működése, a bojkott és az érvénytelen szavazat leadása között választhat.

Belpol

Interjú

Belpol

„Szólni kell”

Iványi Gábor a népszavazásról, kereszténységről és az egyházak megtöréséről

Nem megy el a népszavazásra a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkésze, mert az nem a kereszténység védelméről, hanem a miniszterelnök politikai ambícióiról szól. Iványi Gábor úgy látja, a bevett egyházak hallgatásukkal a hatalom ágyasaivá váltak.

Belpol

Ki hanyatlik? Orbán látomása a romló Nyugatról és a valóság

A Nyugat a vesztébe rohan, a megoldásért kelet felé kell fordulnia minden józan döntéshozónak – állítja a magyar miniszterelnök. Elméletének ellenőrzéséhez elég körbenézni: nem Jürgen jön Debrecenbe dolgozni, hanem Péter megy Berlinbe, ráadásul nem egyedül. Mi azért megvizsgáltuk a gazdasági adatokat is.

Miről szavaz a nép?

Belpol

Kvótanóta

A vasárnapi népszavazás és a folyamatban lévő kvótaper jogi értelemben aligha akaszthatja meg az uniós menekültügyi döntéshozatalt. A magyar kormány célja a politikai erődemonstráció.

Külpol
Zene

Zene

„Aki kamuzott, azt kifütyülték” - Dresch Mihály szaxofonos

Úgy érzi, csak részben sikerült kialakítania egyéni, a népzenét a dzsesszel ötvöző stílusát, amiért a szakma úttörőnek tartja. Kvartettjének friss lemeze, a Tördelős kapcsán vetett számot pályájával a neves szaxofonos, aki már nem lázad, de a fontos dolgokat még mindig dzsesszben mondja el.

Film

Film

Film

A megbékélés

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

Kényelmetlenül ismerős minden. A film egyetlen tereként funkcionáló, kissé zsúfolt lakás tárgyi világa, a négyzetméterre tágas, ám minden szegletével a szűkösséget, bezártságot sugalló élettér.

Interjú

Film

„A bőrszínére gondolt”

Stefan Ludwig filmrendező

A Szemrevaló filmfesztiválon vetítik először idehaza a Mérges Buddhát. Az osztrák dokumentumfilmes a buddhista Dr. Ámbédkar Iskola alapítóinak, Orsós János roma származású Waldorf-tanár és a szociológus, a politikusi pályát otthagyó Derdák Tibor elszánt küzdelmét mutatja be a roma fiatalok felzárkóztatására.

Interaktív

Tévé

Interaktív

A ló túlsó oldalán

Magánszféra

„Gábor, azt megkérdezhetem, hogy mit jelent ön számára a magánszféra?” – szegezi a kérdést Péterfi Judit Vona Gábornak, az ATV új, tabuk feltárására vállalkozó műsorának legelején.

Könyv

Könyv

„Nem tudsz kívülről nézni” - Háy János író

A Házasságon innen és túl egyik novellájából, a fővárosba került férfi lecsúszástörténetét elbeszélő Nehézből 2010-ben írt darabot, amelyet ugyanúgy Bérczes László rendezett és Mucsi Zoltán játssza benne a főszerepet, mint a most bemutató előtt álló A halottemberben, amiben egy világháborúban elesett katona özvegye addig gyászolja a férjét, amíg az vissza nem jön. Végig maradunk a színháznál: a hazai színjátszás rákfenéjéről, az idiótának nézett nézőkről és a szerzői utasításokról beszélgetünk az egyik legtöbbet játszott magyar drámaíróval.

Könyv

Könyv

Margit néni és a gyilkosok

Sacha Batthyány: És nekem mi közöm ehhez?

2007 októberében jelenik meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a Thyssen család életrajzírója, David R. L. Litchfield cikke Batthyány Margit grófnőről, akit simán csak „pokoli vendéglátónak” nevez.

Színház

Interjú

Színház

„A milícia emberei rögtön ott termettek”

Eugenio Barba színházrendező

Peter Brook és Ariane Mnouchkine mellett a nyugat-európai színház egyik utolsó „nomádja”. A 80 esztendős olasz mester aktuális témákat feszegető társulata, az Odin Teatret továbbviszi Jerzy Grotowski színházi forradalmát. A tavalyi MITEM-en zajos sikert arattak a The Chronic Life-fal, idén pedig a The Tree című új produkciót hozzák Budapestre.

Tudomány
Riport

Lesz-e Baján földikutya-rezervátum?

Riport

A katonáknak köszönhetik

Néhány éve fedezték fel, hogy a város egyedülálló természeti kincsei nem a Dunában, hanem a város határában, a föld alatt vannak. Egy olyan területen, amit ipari parknak szemeltek ki.

A létéért küzd a Politikatörténeti Intézet

Riport

A földdel egyenlővé

A magyar állam elvette a levéltárukat, az épületüket, de a baloldali szellemiségű tudományos kutatóintézet még reménykedik a bíróságok függetlenségében. Úgy tűnik, a még az MSZP által alapított Politikatörténeti Intézet az Orbán-kormány szimbolikus politizálásának áldozata lett.

Gasztro
Ételhordó