Film

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

  • - kg -
  • 2017. július 1.

Film

Johnny Deppről főleg a költekezései miatt hallani manapság. A sztár a menedzsereit perelte, azok meg őt, mondván, ők jó előre szóltak: talán nem kellett volna annyi szigetet vásárolni a Bahamákon; talán havi 30 ezer dolcsi kicsit sok borokra, és lehet, hogy nem egy 3 millió dolláros ágyúból kellett volna Hunter S. Thompson hamvait kilőni az örökkévalóságba. Egzotikus szigetek, állandóan vedelő hős és mindenfélével megtöltött ágyúk – a Karib-tenger kalózait csak nem Johnny Depp története ihlette? Vicces is lett volna, ha kiírják a főcímbe: igaz történet alapján. Jó, Hunter S. Thompson nem jelenik meg a filmben, de megjelenik kalózgúnyában Paul McCartney, Keith Richards után ő sem maradhatott ki a buliból, meg a Beatles–Rolling Stones-meccs is így kívánja. Javier Bardem kidülledt szemű zombikapitánya viszont egy Stones-koncertnél is félelmetesebb jelenség, pont helyénvaló tehát, miként a zombicápák jelenléte is üdvözlendő. Ízlelgessük, mert jól­esik: z-o-m-b-i-c-á-p-a. Ahogy az élőhalott tengeri ragadozóknak, úgy Geoffrey Rush féllábú kalózki­adásának, Barbossa kapitánynak az összes jelenése is kész örömünnep. Innen szép a vereség, de amilyen profik, az ötödik epizódhoz érkezett franchise működtetőinek ezt is sikerült összehozni. Nem lehetett könnyű, hiszen a kalózos film eleve nyert ügy, így aztán akaratlanul is adódnak pillanatok, amikor veszélyesen közel sodródunk valami izgalomhoz, de végül mindig sikerül visszaterelni a filmet a lagymatagság biztonságos, kipróbált medrébe.

Forgalmazza a Fórum Hungary

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.