Filmes Gyurcsány-gyalázást támogatott az NKA

  • narancs.hu
  • 2013. április 18.

Film

Az Elment az öszöd című alkotás Gyurcsány Ferenc démonizálásában utazik – egy felhergelt, félrészeg kommentelő gondolati nívóján. A filmet az NKA – miniszteri keretéből – 5 millió forinttal támogatta.

Május 2-án mutatják be a mozik Dézsy Zoltán új játékfilmjét. Az Elment az öszöd című alkotás Gyurcsány Ferenc démonizálásában utazik – az alább megtekinthető trailer alapján egy felhergelt, félrészeg kommentelő gondolati nívóján, a képi stílusról pedig annyi biztosan kiderül, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott Szomszédok-epizód a Mechanikus narancsnak tűnik majd Dézsy dolgozata mellett. A filmet az NKA – miniszteri keretéből – 5 millió forinttal támogatta.

Dézsy Zoltán egyébként, úgy tűnik, az egységes életművet építő alkotók közé tartozik. A rendszerváltással kapcsolatos összeesküvés-elméletekre épített filmjéről három éve kritikusunk ugyanis ezt írta (a teljes cikk itt olvasható):

„Aki azt képzeli, hogy a rendszerváltás idején a film által szóba hozott törekvések nem voltak meg, s bírtak jelentős történelemformáló erővel, az valami lényegeset nem lát. Aki azonban azt képzeli, hogy csak ebből levezethető minden, az nem is akar látni. (…) Képtelenség komolyan venni egyetlen gesztust is. Nem beszélgetnek ebben a filmben, hanem publicisztikai téziseket illusztrálnak emelt hangon. Nincsenek jellemek, csak klisék, nincsenek helyzetek, csak helyzetgyakorlatok. Színészvezetésről nem beszélhetünk. (…) Egészen tragikus a szakmai kivitelezés. Az operatőr, Mertz Lóránt nemhogy kísérletet sem tesz az egyes szituációk életszerű hangulatának megteremtésére, de a szappanoperásan túlvilágított helyszínekre statikusan beülő-álló szereplők olykor két-három árnyékot is vetnek, van, hogy a stáb árnyéka is felfedezhető a képen.”

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.