Interjú

„Ha a jövő jön el hozzánk”

François Descraques filmrendező

Film

Minden idők legnépszerűbb francia websorozata egy hollywoodi sablonokat franciásan kiforgató, érzelmes sci-fi komédiaként érkezett meg változatlan címmel a filmvászonra, nemrég pedig a Frankofón Filmnapokra. A 38 esztendős elsőfilmes műve 2555-ig repít, amikor a pusztulás fenyegette Föld egyetlen esélye egy időutazó, aki képes megváltoztatni az események menetét, már ha meg tud küzdeni az időzsarukkal…

Magyar Narancs: Mekkora az esélye Franciaországban, hogy egy websorozat-rendező játékfilmes lehetőséghez jusson?

François Descraques: Megalapozott előélete volt a Jöttem, szóltam, visszamennéknek. A websorozat után képregény, videójáték, könyv is készült belőle. Amúgy elég nehéz az átmenet a két világ között, de volt néhány kísérlet arra, hogy az interneten dolgozó rendezők, forgatókönyvírók filmet is készítsenek. Az igazat megvallva, nem jártak sikerrel, többnyire bukás lett a vége. Ez a fő oka annak, hogy elég nehéz volt a mi csapatunknak is meggyőzni a finanszírozókat, hogy még ha az internettől jövünk is, azzal az ambícióval és profizmussal állunk hozzá a játékfilmes változatnak, hogy mozis látványvilágot teremtsünk.

MN: Hogyan lehet egy minimális eszközzel készített, kétperces részekből álló sorozatból eljutni egy 5 millió eurós költségvetésű nagyjátékfilmhez?

FD: Rengeteg munkával, már a forgatókönyvet is három évig gyűrtem magamban, hogy mire fusson ki. Készítettem belőle vagy tíz változatot, mígnem az apa-lánya kapcsolatban, a nemzedéki súrlódásokban, meg nem értésekben megtaláltam a sztori érzelmi, drámai középpontját. Közben én magam is apa lettem, ami bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy a film már nem vegytiszta sci-fi komédia, az érzelmeknek is fontos szerep jut. A 4–5 millió euró átlagos filmes költségvetésnek számít. A megszerzése viszont nem ment egykönnyen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk