Interjú

„Háborús helyzetben”

Hogir Hirori dokumentumfilmes

Film

2014-ben az Iszlám Állam népirtást követett el, amelynek áldozatai az iraki Szindzsár területén élő kurd vallási kisebbség, a jazidik voltak. A Yazidi Home Center nevű apró szervezet önkéntesei az ISIS által szexrabszolgává tett jazidi nőket kutatják fel a hatalmas szíriai al-Hol menekülttáborban – életveszélyes akcióikról szól a héten mozikba kerülő Sabaya című dokumentumfilm.

Magyar Narancs: Összesen hány jazidi nőt rabolt el és tett szexrabszolgává az Iszlám Állam?

Hogir Hirori: A Yazidi Home Center becslése szerint több mint 3 ezer nőről lehet szó. Az önkénteseik több mint 200 nőt mentettek meg, és ez a szám csak nőtt, amióta befejeztem a Sabaya forgatását.

MN: Egyedül ez a kis, önkéntesekből álló szervezet foglalkozik a jazidi nők mentésével?

HH: A Szíriai Demokratikus Erők csak nekik adtak engedélyt arra, hogy behatoljanak az al-Hol menekülttáborba. A Yazidi Home Center jogosítványa arra szól, hogy kimenekítsék a jazidi nőket, és visszajuttassák őket a családjukhoz.

MN: Miért tekinti az Iszlám Állam a jazidikat ellenségnek?

HH: Az Iszlám Állam szemében a jazidik ördögimádók, az iszlám árulói, mert a saját vallásukat követik. Az ISIS ezért feljogosítva érzi magát, hogy megölje a jazidi férfiakat és a rabszolgává tegye a jazidi nőket. A többségüket szexrabszolgákká teszik, aztán adják-veszik egymás közt. Egy-egy nőnek 15–20 tulajdonosa is lehet. A fiatal jazidi fiúkból pedig ISIS-katonákat képeznek, miután alapos agymosásnak vetették alá őket. Az agymosás az ISIS fő stratégiája, a nőkkel is ezt csinálják. Minél fiatalabb korban rabolnak el egy lányt, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz az agymosás. Öt-hat éves lányok elrablásáról is hallottam. Ha valaki öt évet tölt az ISIS fogságában, el fogja hinni, hogy megérdemli a sorsát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk