Friss hús

Krémes

  • - ts -
  • 2024. május 22.

Film

Sós Bálint Dániel úgy bő másfél éve, 2022 őszén futott egy tiszteletkört a filmmel foglalkozó portálokon.

Mégpedig azzal, hogy nekiállt forgatni – Hajdu Szabolccsal a főszerepben – első nagyjátékfilmjét. Valami moralitástörténet ígérkezett, mely azt kutatja, hogy mi lesz abból, ha az apa vállalja magára kiskorú gyermeke bűnét. 26 napos forgatást terveztek, s 2023-as bemutatót a Minden rendben című filmnek. Az IMDb-n pillanatnyilag az szerepel, hogy „utómunkák alatt”. De hát annak úgysem lenne mit keresnie egy rövidfilmfesztiválon… mégis furcsa történet. Sós mindenesetre most egy 2022-es keltezésű munkájával szerepel a Friss Húson. Elég friss még, nyilván.

De tényleg nem akármi ez a kis szöszi, hat percben megoldja azt, amit Antonioninak nem sikerült a Nagyításban (s tulajdonképpen az egész életművében), humort pakol a régi történetre. Hőse most egy ornitológus, aki madarakat kukkerol az erdőn (John Travolta meg hangtechnikus volt De Palmánál, nem kell mindenkinek fényképésznek lennie). De számos szárnyas után egy kutyapózban üzekedő párocska jelenik meg a lencséje előtt – őket már le is fotózza a telefonjával. S ez nem elég, hiszen a tettest is felismerni a nagytermészetű cukrász személyében, s máris szárba szökken a nagy terv, s indul a móka. Mely móka során kapunk egy gyönyörű díszletet egy sosemvolt, mégis nagyon valóságos cukrászdáról, s egy vadnyugati párbaj előtti csend is bekúszik valahogy, szóval teljes az élvezet. S e kétségkívül szórakoztató mű tulajdonképpen arról beszél, mint Antonioni, hogy mit csinál az erősebb kutya.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk