L.Simon László: "A Testről és lélekről film csalódást okozott, nem ütött agyon"

  • narancs.hu
  • 2018. november 21.

Film

Keményen kritizálta a fideszes politikus az elmúlt évek hazai filmes sikereit.

A kormánypárti kultúrpolitikus szerint ugyan valóban sok nemzetközi díjat nyert a magyar filmipar az elmúlt években, de ezek az elismerések nem az esztétikai minőségről szólnak.

"Büszkének kell lennünk a díjakra, ahogy Kertész Imre Nobel-díjára is, de jogos a történelmi filmek iránti igény is. Szerinte a Saul fia zseniális, 'de azzal is szembe kell nézni, hogy nem egy közönségfilm, tíz nézőből kilenc nem tudja végignézni.' Az Enyedi Ildikó korábbi filmjeit nagyon szerető kultúrpolitikusnak azonban a Testről és lélekről csalódást okozott, 'nem ütött agyon'”- derül ki a Népszava tudósításából.

Az állami kultúrafinanszírozás rendszere címmel tartott kerekasztal beszélgetésen L. Simon László nemcsak a az elmúlt évek filmes sikereit firtatta, de arról is beszélt, hogy "az előadóművészeti élet szereplői a helyében nem a taot siratnám, hanem a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentéséért cselekednék", de megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot is, mint mondta: „Ebben a formában az NKA-t működtetni nem szabad tovább”

Figyelmébe ajánljuk