Interjú

„Megszállottak”

Klein Dávid hegymászó, Radnai Péter producer

  • SzSz
  • 2024. október 9.

Film

A Spektrum legújabb sorozata, a Minek ment oda a magyar hegymászás kiemelkedő teljesítményeit és alakjait, valamint a sportban rejlő drámát igyekszik bemutatni. A műsor egyik szakértőjével és a kreatív producerével beszélgettünk a csúcsok mágneses erejéről.

Magyar Narancs: Az első rész Suhajda Szilárdot és tragikusan végződő Mount Everest-expedícióját mutatja be, amely tavaly hetekig foglalkoztatta a hazai közvéleményt. Hogyan követték az akkori híreket, és mit éreztek közben?

Radnai Péter: Pont olyan voltam, mint egy igazi fotelkommentelő: nem értettem, hogyan hagyhatta ilyen helyzetben a családját, hogy lehetett ilyen felelőtlen. Most, miután belepillanthattam ebbe a világba, kicsit árnyaltabban látom az esetet.

Klein Dávid: Tíz éven át voltunk barátok és mászótársak Szilárddal, még a nagyközönség előtt megtudtam, hogy baj van, a felesége, Legindi Tímea hívott fel, s szinte azonnal ott voltam nála a feleségemmel, hogy segítsünk neki kideríteni, mi történik éppen, vagy mi történhetett Szilárddal. Hipotéziseket állítottunk fel, igyekeztünk egy akciótervet összerakni. Közben készülnöm is kellett, mert két nappal később én magam is expedícióra indultam. Hiába nem tudtam tehát feldolgozni a döbbenetet, praktikus módon kellett reagálnom rá: egyfajta funkcionális robottá alakultam, így a feldolgozás csak később kezdődött meg.

MN: Az epizód bemutatja Dávid és Szilárd közös, 2019-es K2-mászását is, amelynek során Szilárd oxigénpalack nélkül feljutott a 8611 méteres csúcsra, teljesítményét egyesek mégis kétségbe vonták. A sorozat mintha azt sejtetné, Suhajda azért is vállalhatott nagyobb rizikókat később a Mount Everesten, mert érzékenyen érintették őt az előző mászásának kritikái.

Klein Dávid: Itthon egy-egy tragédia után sok érzelemmel teli ítélet és kevés alapos elemzés születik. Megemelem a kalapom Szilárd előtt, mert zseniális hegymászó volt, emellett csupa szív ember, aki szerette a hegyeket, imádta a családját. Ezzel együtt azt gondolom, nem kegyeletsértés vagy tiszteletlenség kimondani, hogy követett el hibákat. Azt mondani, hogy azért feszítette túl a húrt az Everesten, mert előtte méltatlanul támadták, túlzott leegyszerűsítés lenne. A sorozatnak azonban számomra is van egy olyan üzenete, hogy a K2 utáni igaztalan kritikák rossz irányba befolyásolták őt. Hatalmas sikert értünk el, ami után pezsgőt kellett volna bontanunk, ehelyett kénytelenek voltunk védekezni az ostoba vádaskodással szemben.

Radnai Péter: Laikusként én is úgy láttam, hogy dolgozott benne a bizonyítási vágy, egyfajta dafkeség. Soha nem találkoztunk, de egy roppant szerethető embert ismertem meg benne a sorozatban, akit valószínűleg megtört az őt ért támadás.

MN: A műsor főszereplői között vannak olyan ismert figurák, mint Erőss Zsolt, és olyan, kevésbé ismerősen csengő nevek is, mint Várkonyi László.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.

Szellem a palackban

2024. január 1-jén nagy dolog történt Magyarországgal, évszázadonként jó, ha egy ilyen kitüntetett alkalom adódik, a teljes napfogyatkozás például biztosan smafu hozzá képest. Hazánk – nos, távolról sem elsőként a kontinensen – bevezette az italos palackok betétdíját, mindközönségesen az üvegvisszaváltást.

Falmelléki dallamok

A magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitát ugyan lapzártánk után rendezik (amikor ezt önök olvassák: rendezték) az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor reakciója a korábbi szereplései alapján előre kisakkozható.

„Idegen vagyok magamnak”

Ebben a különös interjúkötetben, amelynek több fejezetében egy-egy harmadik fél is bekapcsolódik a beszélgetésbe, Gyárfás Dorka többnyire afféle narrátorként kíséri Kulka Jánost, csupán alkalmanként lendítve tovább a témát egy-egy új irányba.