VERZIÓ - Film

Mr. Gay Syria

Film

Interszekcionalitás – ha valakinek ismeretlen lenne a kifejezés, a Mr. Gay Syria című török–német dokumentumfilm ideá­lis tananyag a megismertetéséhez. A film egy Isztambulban élő kis szír közösség projektjéről mesél. A csoport tagjai mindannyian férfiak, menekültek és melegek. Identitásuk több összefüggő és meghatározó elemből áll, amelyek különböző, szintén egymással összekapcsolódó hatalmi rendszereknek vetik őket alá. Férfiként és viszonylag stabil keresettel rendelkezőkként privilegizált helyzetben vannak, ám melegként és menekültként jóval többet szenvednek a többségi társadalom tagjainál. Nagyjából ezt írja le az interszekcionalitás fogalma.

Ayşe Toprak filmje a meleg menekült muszlim férfiak előtt álló lehetséges életutak közül hármat vázol fel. Mahmud menedékjogot kap Németországban, helyzeténél fogva lehetősége nyílik a szír LMBT-mozgalom megalapítására. Huszein, a szépségverseny győztese Isztambulban kettős életet él: közössége értékei által gúzsba kötve családot alapít. Omar csatlakozhat a szerelméhez Norvégiában. Ahogy a szereplők történetei ellensúlyozzák és kiegészítik egymást, a film maga is szépen összesimuló ellentétekből áll. Dráma és életöröm jó ritmusban váltják egymást, Toprak apró jelenetekben ragadja meg a férfiak életét szétfeszítő honvágyat (és az ezzel összefonódó muszlim identitást) és az önazonosságra törekvést – ehhez a szépségverseny tényleg csak eszköz.

A Mr. Gay Syria hősei bebizonyítják, hogy a meleg és muszlim identitás nem lényegüknél fogva ellentétesek – egy elnyomó rendszer teszi azzá őket.

November 16., 22.00, Művész; november 17., 16.00, Kino

Figyelmébe ajánljuk