Tartalom

MaNcs 29. évf. 45. sz. (2017-11-09)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egy kapaszkodó

A Kúria keddi döntésével hitelesítette a civiltörvény visszavonását célzó népszavazási kezdeményezést. Az aláíró íveken szereplő kérdés ez lesz: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

A szerk.

A szerk.

Pofonszüret

„Hát vesztettem, köszönöm szépen!” – mondta Robert Fico 2014 nyarán, amikor elbukta nagy álmát, hogy a miniszterelnöki poszt után behúzza az államelnökit is.

Egotrip
Publicisztika

Haskó László

Publicisztika

Oda az egészség

Kell-e az embernek a sport, és mire?

No sport! – válaszolta 90 évesen Sir Winston Churchill arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka. Viccnek szánta, hiszen az ő fiatalsága idején a sport amatőr dolog volt, vagy­is kedvtelés, élvezet.

Böszörményi Jenő

Publicisztika

A kevés és az elég

Hogyan örökítené magát tovább, és hogyan bontható le mégis az orbánizmus?

Sorra jelennek meg a felmérések, amelyek egyértelműen jelzik: a választók többsége kormányváltást akar. Kialakult tehát az a Fidesz-szavazók sokaságánál nagyobb választói tömeg, amely nem pusztán a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség elérésére lehet elégséges, hanem – a jelenlegi választási szisztémában – kétharmados többséget is eredményezhet, s így felhatalmazást adhat az alkotmányos rendelkezések módosítására, új alkotmány elfogadására, az orbáni rendszer radikális felszámolására is.

Belpol

Visszaélések a kulturális közfoglalkoztatásban

Belpol

Diplomával éhbérért

Bár már nem lehet diplomával rendelkező regisztrált munkanélkülieket közmunkára kötelezni, továbbra is több ezer diplomás vállal közmunkát, főleg kulturális területen. Sokan vannak, akik szakirányú végzettségüknek megfelelő feladatokat látnak el megalázó fizetésért.

Interjú

Belpol

Kényszerhelyzetbe hozni a pártokat

Kész Zoltán és Mellár Tamás 2018 esélyeiről

Kész Zoltán Veszprémben, Mellár Tamás Pécsen indul független jelöltként a 2018-as országgyűlési választáson. Elmondják, miért bíznak az ellenzéki pártok megegyezésében, és mit gondolnak a Jobbik szerepléséről egy Fidesz-ellenes koalícióban.

Film

Interjú

Film

„Új feudalizmus jön”

Jancsó Nyika operatőr

Az Illés György-féle világhírű operatőri iskola egyik utolsó képviselője, közel nyolcvan külföldi és magyar filmben dolgozott. Most – a tanítvány és az egyik szereplő jogán – restaurálta Fábri Zoltán filmjét, A Pál utcai fiúkat. Tizenhét évesen ugyanis ő alakította a fiatalabbik Pásztort, Áts Ferinek pedig a hangját kölcsönözte.

VERZIÓ - Háború & béke 2.0

Film

Levelek a pokolból

Rakka 200 ezres város az Eufrátesz partján, Szíria északi részén, bő 150 kilométernyire a kétmilliós Aleppótól, földünk egyik legrégebb óta lakott nagyvárosától.

VERZIÓ - Interjú

Film

Egy felcser a Halál Háromszögében

Zaradasht Ahmed, a nyitófilm rendezője

A korábban vizuális művészettel és videoinstallációval foglalkozó, ma Norvégiában élő iraki kurd alkotó Nincs hová bújnod című filmje egy Irakban drámai körülmények között ápolóként dolgozó férfi sorsát és munkáját követi nyomon öt teljes éven keresztül.

Zene

WOMEX 2017

Zene

Hófehérkék feketében

Katowice sokkal jobban teljesít, mint negyven éve, amikor utoljára jártam itt – láttam be, amennyire engedte a szakadó eső képezte függöny. Elsőre az tűnt fel, hogy minden harmadik házra esik egy szexshop, de aztán az is kiderült, hogy az UNESCO Zenei Városa címet mivel érdemelte ki.

Interjú

Zene

A kincskereső

Bertrand de Billy karmester

Napjaink egyik legjelentősebb dirigense különleges műsort vezényelt nemrég a Nemzeti Filharmonikusok élén a Müpában. Bertrand de Billyvel Kocsis Zoltánról, az operaiparról, a rendezők diktatúrájáról és a Soros-plakátokról is beszélgettünk.

Lemez

Zene

Hallgatható, felejthető

Liam Gallagher: As You Were

Nyilván túlzás, de azért van abban valami, hogy a Gallagher testvérek a mai napig a kilencvenes évek derekán írt két, a maga nemében valóban kiváló lemezükből, a Definitely Maybeből és a (What’s the Story) Morning Gloryból élnek.

Interjú

Zene

„Ne gondolkozzon senki, csak játsszon”

Delov Jávor, Random Trip

Nyolc éve hallhatta először a közönség a más-más együttesekből érkező zenészek, énekesek és rapperek improvizatív produkcióját, a Random Tripet, ami újabb és újabb résztvevőkkel azóta is pörög, sőt az események szervezői már egy lemezt is megjelentettek. A projekt ötletgazdájával, Delov Jávor dobossal beszélgettünk.

Színház

Színház

Színház

Halk, német, és elmossa magát

Ameddig a szem ellát

Nemrég a Kisebbségkutató Intézetben a Ki vagy te, vajdasági magyar? című könyv vitáján apokaliptikus kép rajzolódott ki az elvándorló, kiürülő Vajdaságról. A fiatalok reménytelennek látják otthon a helyzetüket, rengetegen hagyják el az országot. Ugyanakkor, és ez a paradoxon, amire a kisebbségkutatók sem igen tudnak válaszolni, mégis van valami furcsa, szinte megragadhatatlan energia is a levegőben: tervek, szándékok, vágyak, akarások, fel nem adott álmok, egyfajta remény a reménytelenségben.

Ötéves a Jurányi Ház

Színház

Mentőcsónak a függetleneknek

Öt éve nyitott a Jurányi Inkubátorház Budán, ezt ünneplik most az alapítók, a független színházi társulatok, az épületben rezidens alkotócsoportok és alkotók, akik mind az intézménynek köszönhetik a túlélésüket. A közönség is ünnepel, hiszen a Jurányiban mára a színházfunkció került előtérbe.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

New York ágyai

David Simon: Fülledt utcák

David Simon sorozatai kísértetiesen hasonló élményt nyújtanak egy alapos oknyomozó riport olvasásához: ugyanúgy az átfogó megértés megnyugvását és a mocsokba való mély betekintés felzaklató érzését váltják ki.

Tévé

Interaktív

A jegyzőkönyv kedvéért

Civil kör

A civilekkel csak a baj van, a civilek mind álcivilek – ilyen és ehhez hasonló röhejes lózungokat gyakran hallunk, a többi közt Mészáros Lőrinc tévéjéből is, ám ha belebotlunk az Echo Tv Civil kör című műsorába, akár még meggondolatlanul rá is bólinthatunk e roppant kétes állításokra. Merthogy ott ül a stúdióban a műsorvezető, Velkovics Vilmos vendégeként két jobbos sajtómunkás, valamint DJ Jeszi személyében egy valóságos „politikai hobbista” – és tényleg csak a baj van velük, álcivilekkel.

Könyv

Könyv

Könyv

Amerika hangja

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború

Az írás – nyelvelsajátítás. Néha, ritka, kivételes esetben: nyelvteremtés.

Könyv

Könyv

Átélhető kudarc

Dorthe Nors: Tükör, index, kuplung – avagy egy negyvenes nő vezetni tanul

A skandináv jelzőt manapság főleg a krimivel társítjuk, de úgy tűnik, ott északon karizmatikus nyomozó és pszichopata tömeggyilkos nélkül is képesek valami ütőset összehozni.

Könyv

„Én voltam a rút kiskacsa” - Dorthe Nors író

Karateütés című novelláskötetével futott be, igaz, nem a hazájában, Dániában, hanem először Amerikában. Azóta már honfitársai is sűrűn forgatják a könyveit, melyek közül a Tükör, index, kuplung – avagy egy negyvenes nő vezetni tanul jelent meg legutóbb magyarul.

Könyv

A Mágus érmetrükkjei – Paulo Coelho és az új hullámos spiritualitás

Az alkimista tartja a legtöbb nyelvre lefordított, még élő szerző által jegyzett könyv rekordját, ám Paulo Coelho nem csak ebben csúcstartó. Az intézményesedett brazil sztáríró munkásságában anyagiasság keveredik új hullámos spiritualizmussal, miközben egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy regényei a milliós olvasótáboron túl irodalmi presztízsben is részesüljenek.

Tudomány

Mesterséges időjárás-módosítás

Tudomány

Esőcsinálók

Távoli még a jövő, amikor nagy biztonsággal mérsékelni tudjuk a pusztító időjárási jelenségek kártételeit. Gőzerővel folynak a kísérletek, de egyelőre csak araszolunk a cél felé.

Interjú

Tudomány

„Ma is jól teljesítene a Twitteren”

Victor Sebestyen történész Leninről

A száz évvel ezelőtti szovjet forradalom vezéralakjáról az idén Angliában megjelent, nagy sikerű életrajz Lenint gátlástalan hazudozónak, ösztönös taktikai zseninek és a történelmi véletlenek haszonélvezőjének ábrázol­ja. A mű (Lenin, a diktátor. Intim portré) magyar gyökerű szerzőjét főhősének személyiségéről, az őt körülvevő nőkről és sikerének titkáról faggattuk.

Tranzit

Brit minta a gödöllői HÉV-en

Tranzit

Az elfelejtett vasútvonal

Több mint 75 éve álltak át Magyarországon a jobb oldali közlekedésre, Budapesten mégis találunk kivételt. A gödöllői HÉV-vonal átjáróiban ma is jobbra kell nézni először, hogy meggyőződjünk arról, jön-e a szerelvény.

Sport

Interjú

Sport

„Senki sem futott önszántából”

Dachhiri Dawa Sherpa terepfutó

Buddhista szerzetesnek készült, nepáliként három téli olimpián is részt vett sífutásban. Főállásban kőműves, immár húsz éve Svájcban él. A terepfutás meghatározó alakjával Skype-on beszélgettünk.

Gasztro
Lokál
Tévétorrent
Ételhordó