tévésmaci

Csigacseléd

  • tévésmaci
  • 2013. december 21.

Film

Amikor Sztupa és Troché átvágtak a hónok földjén, egy seregnyi akadály állta útjukat, hogy eljussanak végre Nebel váráig. Először is gyalog, voltaképpen lopva kellett haladniuk a szakadatlanul zuhogó esőben. A hónok minden utat szigorúan ellenőriztek, s a szekerekre, lovasokra könyörtelenül lecsaptak. A gyalognépséget békén hagyták, vagy kevésbé vegzálták. Aki gyalog jár, mindig résen van, nem feledkezik bele a haladás mámorába, nem válik gyanútlanná. Felneszel a legkisebb változásra, felkapja a fejét minden ágreccsenésre, különös, addig nem hallott madárhangra.

Persze nem nagyon teremnek madarak a hónok földjén, legfeljebb a hegyi herceg hollói közül elbitangolt vak példányok élnek vadon, amik persze keveredtek már mindenféle kívülről jött szárnyas népséggel, így rendes helyeken elő nem forduló mutációkra itt-ott lehet számítani, de inkább nem nagyon, ezért is gyanús minden váratlan madárhang, füttyöt inkább nem is mondhatunk, károgás, kárálás, krákogás, sikoly. Amikor pedig a kuvik megszólal, jobb azonnal búvóhelyet keresni, mert az csak emberszáj, pontosabban hónajak műve lehet. S akkor bújni kell, ha ember, ha hónember az ember, nincs kivétel. A kíméletlen eső elől a helyiek mindenféle rongyokkal igyekeznek védeni magukat, így az utas is jól teszi, ha követi a példájukat, mert hisz az eső elől alig is véd az efféle holmi, de segít láthatatlanná válni, eltűnni a hón őrség szeme elől. Lassan lehet csak haladni, mely csigatempót csak nehezíti az útközben elengedhetetlenül szükséges táplálék megszerzése is, mert batyut, csomagot nem érdemes magaddal vinned, azzal ugyanúgy felhívod magadra a figyelmet, mint a kocsival, lóval, és még nehezíti is a haladást. Arról szó sem lehet, hogy a hónoktól vásárlás útján szerezz ennivalót, mert nem adnak, azt is drágáért. S ha szerencséd van, az üzletkötés után be is jelentenek, hogy illetéktelenként, rossz szándékkal taposod a hón földet. Az erdőben csak fák, bokrok vannak, vadat az nem terem, patak ott nem csörög. Marad a fosztogatás; a hónok nagyon mélyen alszanak, igaz, soha nem feledkeznek meg álomvigyázókat kiállítani, de azok is nagyon mélyen alszanak. Nos, önök is nagyon mélyen fognak aludni, mert a tévézés következik.

Pénteken (22-én) este fél 10 előtt a ViaSat3 előhozakodik a saját pályáján már elkaszált Park sugárút 666-tal, de mintha a csatorna is minél hamarabb túl akarna esni a szégyenen, egyből lezúznak három részt belőle. Annyi érdekesség mégis lehet cuccban, hogy a Lostból szalajtott főszereplő most épp Jokerre vagy valakire készül a Géza-féle Batmanben. A Film Mánián két western is lesz egymás után, de engem csak a második, a tízkor kezdődő Django érdekel, mert rohadtul odavagyok a funkyért, amit köztudomásúlag Dj Ango tol a legjobban. A makaróniwestern mellé a Film Café is betol egy tipikusan olasz műfajt, a szandálos filmet, hadd versenyezzenek a hatvanas évekből télakoló digók, fél kilenctől A Római Birodalom bukása megy.

Szombaton a Duna Tv bevallja, hogy Alain Delon száznegyvenedik születésnapja alkalmából valakije betört a Francia Intézet hulladéktárolójába és megfújt egy kisebb Delon-csomagot. Kilenctől a Három fölösleges férfi következik.

Vasárnap a ViaSat éjfél előtt folytatja e heti jó szokását, és három részt is letol a Bovaryné brit kiszereléséből, ami viszont összesen három részig tart. Ja, és három óráig is, majd hétfőn lehet aludni, vagy karikás szemmel iskolába menni. Korán fekvők választhatják a magyar filmtörténet egyik óriását, a Szerelmet a Dunán, fél tíztől. Találós kérdés: kinek a filmje ez, ha nem Makké, Darvasé, Törőcsiké vagy Déryé?

Hétfőn megünnepeljük a kommunizmus utolsó bástyáját, az adásszünetet.

Kedden behívjuk Kádárt.

Szerdán, ha már ennyit batmankedtünk, itt az ideje kilenckor a Film+-on A sötét lovagnak. Vele Irina Palm kel versenyre a FEM3-on, vagy A Szakál apja a Philm Ánián.

Csütörtökön a Duna Tv Sára Sándort köszönti, csakhogy a Tüske a köröm alatt-tal. Biztos összevesztek valamin. Önök is vesszenek össze a tévéjükkel!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!